На 3 години: Прочети ми приказка!

На 3 години: Прочети ми приказка!

Четете редовно на детето приказки и истории, които са съобразени с неговата възраст.

За да ангажирате вниманието на детето, преди четенето, особено на непознати книжки, разгледайте корицата и го окуражете да предположи за какво ще се разказва в книжката.

Пригответе си нагледни материали – кукли, картинки, с които да придадате живот на приказкатата. Докато четете историята, ги подавайте на детето, за да насочите вниманието му към тях и да може да ги докосва и да манипулира с тях. Нека куклите го поздравят и да говорят на него, нищо че така ще се промени текста на четивото. Децата реагират много емоционално, когато куклите се обръщат към тях.

Докато четете, може да прекъснете историята в даден момент и да попитате детето как ще продължи според него.

Когато приключите четенето обсъдете с детето героите в историята. Разбира се, първо трябва да въведете понятието за герой: в приказката „Червената шапчица“ това са майката, Червената шапчица, бабата, вълкът и ловецът.

Насърчете детето да опише героите, да се опита да назове техните чувства, намерения: пр. майката на Червената шапчица се притеснява и затова я съветва да не минава през гората. Попитайте детето кои герои харесва и защо и кои не. Споделете и Вие. Може да изработите костюм на любимия герой.

Добавете игрови момент като се базирате на сюжета на приказката. Примерно да скачате заедно като зайчето, да ходите като патенцето, да разперите крила и да „полетите“ като птичките. Или пък, когато кучето подгони лисицата от приказката за Косето Босето, закачете на детето една опашка и си поиграйте на гоненица, а когато лисицата започне да пита крачетата, ръцете и ушичките си какво са правили, докато я е гонило кучето, подканете детето да ги посочи върху себе си или върху картинката. Може да напълните кошницата, която Червената шапчица носи на баба си или пък заедно да дърпате ряпата, докато четете „Дядо вади ряпа“. Потанцувайте на истински валс като гости на бала на принца и принцесата от „Спящата красавица“.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации