На 3 години: Първи стъпки в шаха

На 3 години: Първи стъпки в шаха

Възможно е детето Ви да проявява интерес към фигурките на шаха. Ако са Ви наблюдавали да играете, вероятно са показвали и желание да опитат да местят фигурите заедно с Вас. Разбира се, на 3 години, ще им е трудно да разберат цялата сложност на ходовете и стратегиите, но това не означава, че трябва да оставите любопитството им незадоволено. Има начин да играете на шах и с 3годишните.

Подредете фигурите като при класическия шах. Сега обаче ще играете по съвсем различен начин. На пръв поглед елементарен, но със сигурност ще е добра инвестиция в постепенно надграждаща се любов към играта. Целта на тази игра е постепенно да размените фигурите. Изберете си фигура, например царица, и поискайте от детето същата фигура от неговата армия. След това нека то да си избере фигура и да я размени за същата фигура  от Вашата армия. При размяната фигурите трябва да се поставят на съответното място. Помогнете на детето в наименованията.

Смисълът на тази игра е, че децата по естествен и забавен начин учат за фигурите и мястото им на дъската. Инвестирайте време да измислите и своя уникална история за всяка от фигурите.  Така ще приближите още повече детето до играта. Постепенно, ако детето продължава да има интерес, обяснете чрез истории на какви ходове има право всяка фигура. Примерно, детето може да си представи, че белият цар е мъдрец, но толкова стар, че не може да мине повече от крачка, без да седне да си почине. Той винаги е в битка с черния цар, който е силен и смел, опитен боец, но поради магия също не може да мине повече от една крачка, защото иначе ще се превърне в камък. Може да измислите и кратки римушки, които да си пеете, когато играете с дадена фигура. Може да продължите навлизането в играта като „изправяте в битка“ част от фигурите, които са по-лесни за детето. Примерно, може да започнете с пешките и да играете „шах“ само с тях.  Постепенно въведете и останалите фигури.

Важното е да следвате любопитството и интереса на детето. Преди да се научите детето да играе истински шах, трябва да минете през приказността и чистата радост от общуването. Бъдете търпеливи. Децата до 5 годишна възраст вероятно ще успеят да се концентрират за около 10тина минути. Следвайте техния ритъм.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации