На 3 години: Чудеса от… глина

На 3 години: Чудеса от… глина

Глината е естествен материал и може би най-древната играчка. Децата нямат нужда от специални инструкции, за да започнат да играят с нея. Тя предоставя безброй варианти за игра и развива фината моторика, въображението, пространственото мислене и още куп умения. Глината е прекрасен материал и за семейно забавление.

С каква глина да работите?

В книжарниците и магазините за художници се продава самовтвърдяваща се глина. Предлага се в бял и кафяв вариант. Хубавото при нея е, че няма да се налага да търсите къде да я изпечете. Детето хем може да играе, докато моделира с нея, хем в последствие може да оцветява вече изсъхналите форми.

Разбира се, може да се снабдите и с натурална глина. Тя изисква специални условия за печене, ако искате да запазите изработеното от децата. Може и във фурната, но е вероятно глината да се напука.

Кога да започнете?

Предложете глина за игра на децата на 3 години. Може и с по-малките, стига да следите да не я опитват на вкус и да не поглъщат парченца от нея.

Малките ще се радват свободно да експериментират с глината без конкретна цел и краен продукт. Дори няма нужда да давате инструкции, просто поведете играта като показвате какво може да се прави с материала: да се меси, да се откъсват паренца, да се мачка, сплесква, навива, усуква и т.н. и оставете детето да борави с нея според собствените си идеи и виждания. По-големите може да я оформят по собствено желание, да я точат и изрязват фигурки, да я моделират в скулптури и да създават конкретни крайни продукти. Ето и някои идеи за увлекателни проекти:

  • да отпечатат с точилка листа и клонки, които сте събрали по време на разходката
  • да  направят цели скулптури от шишарки, клонки, камъчета и глина
  • да измасторят купа. За целта може да натиснете с юмрук в парчето глина и после само да оформите стените на купата. Друг вариант е да използвате пластмасов съд за модел. Облепете го с прозрачно кухненско фолио и върху него разтелете глината. Когато купата е готова, я извадете от пластмасовия модел, отстранете фолиото и я оставете да изсъхне. Вече суха, може детето да я оцвети, така както реши. Ако детето има интерес, разгледайте глинени писани чинии от различни култури.
  • да изработят моливници, които да декорират с мъниста или по друг избран от тях начин.
  • да си направите плочки от глина, и детето да ги декорира като ги набраздява с различни фигурки отгоре. Когато изсъхнат може да ги оцвети, и да ги използвате за украса.
  • да изрежат и декорират рибки или пеперудки, които после може да нанижете за украса
  • предложете на по-големите да си направят къща. За децата на 4-5 години ще е интересно да научат как древните хора са си правили къщи от глина и слама. Предложете им снимки на древни селища и къщи. Проучете във Вашия район дали има неолитни комплекси, които може да посетите. Такива например, са неолитните комплекси  с. Неофит Рилски  и с. Чавдар. Съберете суха трева, съчки и глина и си направете малко древно селище.
  • направете глинено пано като разтелите част от глината като плочка, а върху нея добавяйте от останалата глина различни елементи, фигури, отпечатъци, набраздявания  и т.н.
  • глината е добър вариант и за бижута

Ако имате повече глина в хубав топъл летен ден, навън може да поканите детето да я потъпче и походи върху нея.

Важно!!! Ако за първи път давате на голямо дете да работи с глина, то първо нека свободно да борави с материала, за да го опознае. Едва тогава предложете да изработите нещо конкретно.

 

Условия за игра:

Глината не е от чистите занимания, но в никакъв случай не се лишавайте от игра с нея. Просто вземете мерки: постелете голям найлон, облепете с найлон и масичката, на която детето ще работи. Осигурете купа с вода и кърпа, за да се почиствате.

Помнете важен е не крайният резултат, а удоволствие по време на работата с глина. Всеки опит, всеки досег с глината е неповторимо изживяване за детето. Окуражавайте го да опитва, да експериментира, да твори и го поздравявайте за опита, смелостта и резултата, какъвто и да е той.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации