На 3 месеца: Гуки, гу

На 3 месеца: Гуки, гу

Вероятно вече детето общува с Вас като издава различни звуци.

Когато го чуете да гука, повторете звука и го окуражете да продължи да общува и да имитира звуците, които Вие издавате. Може да забележите, че то издава звук и прави пауза в очакване на Вашата реакция. Това са Вашите истински първи разговори.

Имайте предвид обаче, че не  е достатъчно само да имитирате звуците, а трябва и да говорите активно с бебето. Ако го наблюдавате, ще разберете, че с някои звуци то иска да изрази желание или емоция и тогава може да я назовете: „Ядосан си, защото се прибираме от разходката ли?“ или „Виждам, че си доволен, че тати си играе с теб.“ Така ще помогнете на детето си да разбере чувствата си и да ги свърже с думи.

Окуражете детето да „говори“ с: „Как хубаво гука моето момиче/момче. Погукай на мама! Какво ми разказваш. Искаш да ми кажеш, че ти е приятно в шезлонга? Да, и на мен ми е много приятно да си седим тук и да си приказваме. Напълно съм съгласна с теб.“ и т.н. По този начин стимулирате бебето да е активно в общуването, надграждате думи за неговия речник и създавате силна емоционална връзка, тъй като детето разбира, че опитите му да се изрази получават отклик.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации