На 3 месеца: Играчки шарени, звънящи

На 3 месеца: Играчки шарени, звънящи

В тази възраст децата са все по-заинтригувани от играчките, които ги заобикалят.

Ако детето има въртележка с играчки, монтирана над креватчето, скоро ще забележите, че прави явни опити да ги достигне като замахва с ръчичка. Ще му доставите удоволствие, като му помогнете в този опит като го повдигнете, например, за да ги докосне.

Предлагайте му да разглежда и държи различни играчки: детски телефончета или колички, които звънят и светкат, играчки-животни, които издават звук, дрънчат, разноцветни топки, кубчета и т.н. Всяка една такава играчка стимулира сетивата и любопитството на детето, а също и причинно-следственото мислене.

Докато играете, задавайте въпроси на детето: „Какво прави телефончето? Звъни.„; „Как прави мечо?„, „Къде трябва да натиснем, за да зазвъни телефонът?„. Коментирайте  и как детето играе с играчката: “ Държиш здраво мечо„, „Подхвърляш телефона“ и т.н.

Може свободно да си измисляте всякакви сюжети за игра с тези играчки: да проведете разговор по телефона, да пробвате дали Мечо може да ходи, да пеете песничка, да рецитирате стихче или да си измислите кратка приказка, та дори да Ви се стори глупава и безсмислена. Отпуснете се, важно е да съпреживявате емоцията заедно с детето и да се забавлявате.

Ще забележите и пораснало любопитство по време на разходките вкъщи или навън. Малките ще искат все повече да стоят във Вас, за да гледат света около себе си. Ако сте наблюдателни, ще разберете и какво е привлякло вниманието им и накъде искат да отидат. Чудесно е да ги следвате в този период. Така децата започват да изграждат усещате за собствената си личност и все по-уверено да изразяват желанията и емоциите си. Обяснявайте им всичко, което виждат – цветове, форми, характеристики като меко- твърдо, гладко-грапаво, топло-студено, а ако има възможност им давайте да докосват, да държат и т.н.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации