На 4 години: Азбучен паркинг

На 4 години: Азбучен паркинг

Дали Вашият малчуган на 4 години вече има интерес към буквите и иска да се научи да пише?

Ето една идея как може да съчетаете новия интерес с някоя вече налична страст.
Например, детето обича да си играе на паркинг. Разчертайте един лист с клетки за паркиране. Натрупайте отстрани различни коли: линейка, пожарна, камион и т.н. Във всяка клетка от паркинга напишете първата буква от наименованието на превозното средство. След това заедно поумувайте къде да паркирате колата, така че да си отговаря на буквата. П- пикап, Л- линейка, П-пожарна. Когато намерите клетката, изпишете думата и окуражете детето да свърже първата буква на думата с буквата, която е изписана с клетката, т.е. Л от думата линейка, да се свърже със свободната буква Л, която предварително сте изписали в клетката. Окуражете детето и да я произнесе.

Ако детето обича да играе на магазин, може да направите същото като отделите клетки за всяка стока и в клетката изпишете първата буква от наименованието на стоката. Примерно, К- кукла, Б- барабанче. Когато поставяте продуктите в съответните клетки, аналогично изписвайте наименованието на предмета и отново окуражете детето да свърже първата буква на думата с предварително изписаната буква в клетката.

За да помогнете на детето, му задавайте въпроси: „Коя е буквата на линейката. Какво чуваш – Л? Коя буква е Л?“

Ако детето желае, може и само да изпише буквите от думите. Може да му помогнете като ги „изпишете с точки“, които то да свързва или вие да ги изпишете простичко, „печатно“, а то да се опита да ги повтори.

Не критикувайте децата, те сега се учат. Това е игра, етап от навлизането в света на буквите. Не настоявайте да продължите играта, ако детето изгуби интерес в даден момент.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации