На 4 години: Броене с копчета

Предлагаме Ви игра, с която може да помогнете на детето да формира базови понятия за числата и количествата, които стоят зад тях.

Нарисувайте си картончета, които са разделени на три квадрата: в горния е изписана цифра от 1 до 10, в средния квадрат – точки, съответстващи на цифрата и в третия – картинки, съответващи на цифрата. Такива карти може да изтеглите оттук, да ги изрежете и да ги залепите върху картонени подложки за здравина.

Набавете си минимум 55 копчета, бобчета или топчета от тесто за игра.

Целта на играта е детето да сложи правилния брой копчета върху зелените точки. Ако познава числото, нека го каже и да се опита да преброи. Ако, не – кажете я Вие и го помолете да повтори. Помолете детето да брои и докато слага копчетата. Поздравете детето, всеки път, когато прави успешен опит. Дори да не успее, поощрете го и го окуражете да продължи да опитва.

Играйте докато играта е интересна и забавна за детето. Първоначално може да искате да започнете с картончетата до числото 3, после до 5 и т.н., като постепенно усложнявате броенето.

Помнете, че не сте в час по математика. Целта Ви е най-вече да се забавлявате заедно, а ученето е допълнителна полза от играта, но не и задължителна. Не притискайте детето. Ако то изпитва фрустрация, спрете играта, но го поздравете за постигнатото.

 • Броенето детето може да упражнява и със следните настолни игри, които може да се играят от цялото семейство:

  Бела Цветенцето, 3-6 години

  Това е авторска игра на ХАБА Германия, която помага на детето по-лесно да разпознава цветовете. Развива наблюдението, фината моторика на ръцете и координацията око-ръка. Бела е симпатично агънце, което обича да събира цветенца. На мястото на обраното цвете, се появява нова карта, която детето трябва да съобрази къде да постави. Играе се със зар.

  Поръчай тук

   

  Не се сърди, човече, 3+ години

  Любима на ред поколения играта „Не се сърди човече“ предоставя прекрасни възможности за забавление и общуване на цялото семейство. Освен това децата свикват с игрите с правила, броенето и да управляват емоциите си. Производителят на детски играчки „ПИНО“ е вложил и закачка към любителите на играта – вместо с традиционните пешки, в битка ще влезете с дръзки пирати, решени в четири цвята.

  Поръчай тук

  Пирати късметлии, 4+ години

  Това е настолна игра с карти и зар, с която децата бързо ще се вживеят в ролята на пирати и ще впуснат в търсене на съкровища. Ще има и дуели между пирати, които зарът ги е довел до едно и също съкровище.

  С тази детска игра на ХАБА децата ще развият въображението си, социалните си умения, паметта и ще опитат сладостта на напреварата.

  Поръчай тук

  Ябълково дърво, 4+ години

  С тази игра на „Пино“ децата развиват умението за съсредоточаване, следване на правила, общуване, фината моторика и търпението. Може да се играе самостоятелно или в група. За да играят, децата трябва да си разделят наличните ябълки. След това хвърлят зар и според падналия се цвят подреждат ябълките на дървото. Но това не е толкова лесно, защото всеки от играчите трябва да използва специални щипки, а и трябва да се съобрази с времето, отброявано с пясъчния часовник. Победител е този, който пръв изпразни кошницата си и подреди всички ябълки на дървото.

  Поръчай тук

  За повече информация за тези и други играчки вижте в нашия магазин.

 Разновидности на тази игра:

1. Докато сте на разходка, може да очертаете 10 кръга (или колкото прецените от 1 до 10). Напишете цифра от 1-10 над всеки от кръговете и добавете съответния брой точки около цифрата. Целта е детето да събира камъчета, листа, кестени, цветлета, каквото има под ръка и да ги слага в съотвения кръг, спазвайки броя, зададен от цифрата.

2. На дъното на 10 пластмасови чаши от 500 мил. залепете цифра от 1-10 (или от 1-5, ако прецените). Отделно сложете кутия с филцови топчета или топчета от тесто за игра. Целта на играта е детето да сложи съответния брой филцови топчета във всяка от чашите.

За да е интересна играта, може да залепите чашите за дъното върху стената с хартиено тиксо или върху дъска, която да окачите на стената с кукичка. Така чашите ще се превръщат в специален двигател на извънземен кораб, който ще може да се задвижи, за да се прибере у дома, само ако детето му помогне да събере правилния брой горивни топчета в своите отделения.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.