На 4 години: Броене с копчета

Предлагаме Ви игра, с която може да помогнете на детето да формира базови понятия за числата и количествата, които стоят зад тях.

Нарисувайте си картончета, които са разделени на три квадрата: в горния е изписана цифра от 1 до 10, в средния квадрат – точки, съответстващи на цифрата и в третия – картинки, съответващи на цифрата. Такива карти може да изтеглите оттук, да ги изрежете и да ги залепите върху картонени подложки за здравина.

Набавете си минимум 55 копчета, бобчета или топчета от тесто за игра.

Целта на играта е детето да сложи правилния брой копчета върху зелените точки. Ако познава числото, нека го каже и да се опита да преброи. Ако, не – кажете я Вие и го помолете да повтори. Помолете детето да брои и докато слага копчетата. Поздравете детето, всеки път, когато прави успешен опит. Дори да не успее, поощрете го и го окуражете да продължи да опитва.

Играйте докато играта е интересна и забавна за детето. Първоначално може да искате да започнете с картончетата до числото 3, после до 5 и т.н., като постепенно усложнявате броенето.

Помнете, че не сте в час по математика. Целта Ви е най-вече да се забавлявате заедно, а ученето е допълнителна полза от играта, но не и задължителна. Не притискайте детето. Ако то изпитва фрустрация, спрете играта, но го поздравете за постигнатото.

1. Докато сте на разходка, може да очертаете 10 кръга (или колкото прецените от 1 до 10). Напишете цифра от 1-10 над всеки от кръговете и добавете съответния брой точки около цифрата. Целта е детето да събира камъчета, листа, кестени, цветлета, каквото има под ръка и да ги слага в съотвения кръг, спазвайки броя, зададен от цифрата.

2. На дъното на 10 пластмасови чаши от 500 мил. залепете цифра от 1-10 (или от 1-5, ако прецените). Отделно сложете кутия с филцови топчета или топчета от тесто за игра. Целта на играта е детето да сложи съответния брой филцови топчета във всяка от чашите.

За да е интересна играта, може да залепите чашите за дъното върху стената с хартиено тиксо или върху дъска, която да окачите на стената с кукичка. Така чашите ще се превръщат в специален двигател на извънземен кораб, който ще може да се задвижи, за да се прибере у дома, само ако детето му помогне да събере правилния брой горивни топчета в своите отделения.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.