На 4 години: Гледай и рисувай!

На 4 години: Гледай и рисувай!

Децата спонтанно рисуват идеите си на листа, но може да надградите опита им като им предложите да нарисуват нещо, което наблюдават. По време на разходка вземете с Вас бележник и моливи и наблюдавайки някоя къща, дърво или цвете, насърчете детето да ги нарисува. Поканете детето да нарисува себе си като се наблюдава в огледало. Ако решите да рисувате у дома, всичко е подходящо: картинки от книжки, снимки на сгради, натюрморд от наличните Ви плодове или зеленчуци…Най-добре е да попитате детето какво би искало да нарисува.

Целта не е детето да предаде всичко точно. Целта е да инвестирате в уменията на детето да наблюдава и да има нови преживявания.

Предоставете различни средства за рисуване: моливи, бои, флумастери, пастели.

Помагайте на детето с въпроси, с които да го насочите към наблюдението на определени детайли. Какво виждаш на картината/ в огледалото? Къде е разположена къщата? Къде са прозорците? Колко прозореца има? Какъв цвят е оперението на птичката?

Дайте идея на детето как може да нарисува нещо, но на отделен лист: примерно кръгче за глава или корона на дърво. Въздържайте се обаче, да казвате на детето как да рисува на собствения си лист или да поправяте това, което вече е нарисувало. Оставете децата да творят свободно, според уменията си.

Отбелязвайте си въпросите, които детето Ви задава – те може да са начало на ново приключение, експеримент или изследване.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации