На 4 години: Дизайн на дрехи

Вкусът се възпитава от рано. А най-хубаво е, когато това става с игра – с много емоция и забавление. Предложете на детето да поиграете на дизайнери.

Какво е дизайнер?

Това са хората, които измислят и шият дрехите.

Подгответе се предварително с множество снимки от модни списания. Обсъдете типовете дрехи, аксесоарите, съчетаването на цветовете. Попитайте детето какво му прави впечатление, какво му харесва, какви въпроси му възникват.

Нека детето нарисува човешка фигура нарисува.  Помагайте на по-малките като им обръщате внимание на детайлите – очи, уши, врат, тяло, ръце, крака и т.н.Сега задачата е да я облече като си представи, че е моден дизайнер. Предоставете парчета цветна хартия, платове, копчета, памук, найлон, прежда, фолио, лепило, брокат, мъниста, тиксо, копчета, телбод и ножици. Някои от елементите може да добавите и с игла и конец и то директно върху хартията.

IMG_5528

Помогнете на детето да планира каква дреха иска да направи: пола, панталон, блуза. Помагайте с каквото е нужно, но насърчете детето да работи самостоятелно и да изрази свободно идеите си. Насърчете детето да помисли за прическата (може да я нарисува, да залепи прежда, памук или хартиени ленти) и аксесоарите.

Може да продължите играта, докато е интересна за детето и да нарисувате и облечете толкова модела, колкото то пожелае.

Тази игра не е само за момичета. За да е интересна за момчетата, може да им предложите да облекат фигура на момче или на любим герой.

IMG_5529

Ако децата се запалят по модния дизайн, може да минете и една крачка напред – да им покажете как се „кроят“ и шият дрехи. Достатъчно е да им направите кройки с по-прости геометрични фигури – примерно трапец за пола или рокля или квадрат за блуза. Изрежете ги от по-твърд картон и нека децата се опитат да ги очертаят върху плата и да ги изрежат. Съшиването става лесно –  с телбод. Ако децатаса любопитни, покажете им как да шият с игла и конец.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации