На 4 години: Домашна геометрична дъска

На 4 години: Домашна геометрична дъска

Геометричната дъска е чудесен начин за забавно навлизане в математиката. Освен това развива фината моторика, творчеството, пространственото мислене и въображението. Създадена е от известния египетски математик и педагог Галеб Гатеньо и има широко приложение в изучаването на различни математически концепции.

За да си направите геометрична дъска у дома, Ви трябва солидна квадратна дървена плоскост, пирончета и разноцветни ластичета. Разграфете дървената плоскост на хоризонтални и вертикални линии на отстояние между 1-2 см. В пресечните точки на линиите забийте пирончета, но така че поне 1-2 см да стърчат навън. Старайте се да изравните височината на пирончетата.

Сега идва играта. Покажете на детето как може да прави различни фигури като обтяга ластика измежду пирончетата. Може да се получат триъгълници, квадрати или сложни дизайни от преплетени фигури. Ако искате предварително си направете картончета, които детето да тегли и да възпроизведе дадената фигура. Може да се изписват букви или цифри. Също така може да се получат интересни композиции от различни геометрични фигури. Оставете детето да твори и го поздравете за постигнатия резултат.

Алтернатива: Геометрична дъска може да направите и от кръгла дървена плоскост. Забийте пиронче в центъра и още пирончета опишете 2 окръжности – една малка вътрешна и една голяма външна.

 • Ако на детето му харесват математическите игри, мож да развиете уменията му и със следните предложения:

  Цветна дженга, 4+ години

  Дженга е игра  на концентрация, търпение, сръчност, стратегия и самоконтрол. С дървените елементи може да играете класическа дженга или да построите фигури, които фантазията Ви роди. С нея с лекота детето развива пространствено мислене и поставя основите на геометрията. В дженга има и много съобразяване и издигане на хипотези.

  Поръчай тук

   

   

  Тези и други играчки може да поръчате в нашия магазин.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации