На 4 години: Домашна геометрична дъска

На 4 години: Домашна геометрична дъска

Геометричната дъска е чудесен начин за забавно навлизане в математиката. Освен това развива фината моторика, творчеството, пространственото мислене и въображението. Създадена е от известния египетски математик и педагог Галеб Гатеньо и има широко приложение в изучаването на различни математически концепции.

За да си направите геометрична дъска у дома, Ви трябва солидна квадратна дървена плоскост, пирончета и разноцветни ластичета. Разграфете дървената плоскост на хоризонтални и вертикални линии на отстояние между 1-2 см. В пресечните точки на линиите забийте пирончета, но така че поне 1-2 см да стърчат навън. Старайте се да изравните височината на пирончетата.

Сега идва играта. Покажете на детето как може да прави различни фигури като обтяга ластика измежду пирончетата. Може да се получат триъгълници, квадрати или сложни дизайни от преплетени фигури. Може да се изписват букви или цифри. Оставете детето да твори и го поздравете за постигнатия резултат.

Алтернатива: Геометрична дъска може да направите и от кръгла дървена плоскост. Забийте пиронче в центъра и още пирончета опишете 2 окръжности – една малка вътрешна и една голяма външна.

Изпрати коментар

Подобни публикации