На 4 години: Домашна печатница

На 4 години: Домашна печатница

Открийте на детето си тайната на печатането и се забавлявайте като сами правите уникални артистични творби. Проектите с печатане може да са много интересни за децата, защото желаната картина се размножава многократно, а в същото време изглежда различно, защото може да се отпечата в разнообразни цветове.

Как може да играете?

Трябва Ви материал, с който да направите релефно изображение, което ще бъде Вашия модел. Отделно Ви трябва темперна боя, четки или валяк, листове хартия и точилка.

За да направите модел, може да използвате гумена хартия, от която да изрежете цветя, птица, букви, цифри или каквото решите. Тези „изрезки“ ги залепете върху твърда повърхност, която позволява многократно мокрене с вода – например шперплат. Когато намажете боя върху повръхността, сложете отгоре лист и минете с точилката.

Друг хитър вариант е да използвате стиропорени тарелки (често се използват за опаковане на плодове, зеленчуци или месо в супермаркетите). От тези тарелки също може да изрязвате различни формички или пък директно да изрисувате върху стиропора желаната картина с молив. Тъй като повърхността е мека, моливът оставя следи. Когато тарелката се намаже с боя, сложи се лист и се „мине“ отгоре с точилката, тези белези остават бели и се получава много ефектна картина.

Сигурни сме, че ще Ви хрумнат и други лесни и достъпни за използване материали, с които детето може да борави самостоятелно. Разгърнете и въображението си – може да намачкате произволно хартия, найлон или плат, да ги оцветите и да видите какво ще се получи върху чистия лист. Може да добавяте цветове върху едно и също изображение, след като предишния слой е изсъхнал. Когато произведете многоцветни варианти на един и същи модел на отделни листове, може да ги подредите един до друг в красива цветна арт композиция по почина на Анди Уорхол.

Идея!!! Вероятно си спомняте от училищните години печатането с линолеум. За децата в тази възраст това все още е труден за боравене материал, но пък може им предложите, те да нарисуват отгоре картина, с която искат да работят, а Вие да им помогнете като я подготвите с резци за линогравюра. За децата остава удоволствието да нанесат боята и да „валират“ с точилката, за да получат печатното изображение.

По време на работата децата може да имат интересни наблюдения. Например, че ако искаш да си отпечаташ името, трябва да наредиш буквите наобратно (в негатив). Задавайте им въпроси, с които да стимулирате да споделят наблюденията си, както и самите те да задават въпроси. Може да им покажете как се печатат книги (видеото е на английски) и  дори да как е започнало всичко в печатницата на Йоханес Гутемберг (видеото е на английски).

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации