На 4 години: Коя чаша е по-голяма?

На 4 години: Коя чаша е по-голяма?

Време е за експерименти!

Съберете 4 – 6 различни по големина чаши- тумбести и по-ниски, заедно с по-издължени, но пък тесни. Идеята е да не е ясно коя вмества повече само на пръв поглед. Предложете на детето да поиграете като последователно сравнявате чашите една с друга по двойки, като напълни едната с вода и я излее в другата и обратно. Остава ли вода в първата чаша? Остава ли свободно пространство във втората? Коя е по-голямата? 

Важен момент в експеримента е да поощрите детето да прави хипотези и след това да ги провери: Според теб, коя чаша е по-голяма/ ще събере повече вода?

Използвайте експеримента и за да упражните изписването на цифрите. На всяка чаша залепете листче с число, което да я обозначи. Нека детето да изпише числото. Отделно изчертайте таблица с две колони. В лявата колона детето ще впише номерата на чашите, които сравнява, пр. 1-4. В дясната колона ще впише „победилата“ чаша, т.е. по-голямата чаша, пр. 4.

За децата провеждането на подобен експеримент е важно, за да се научат да си задават въпроси, да проверяват и откриват сами знание, както и сами да си изграждат понятие, а не просто да приемат за даденост само видимото. Вероятно е да възникнат въпроси като: „Ама тази чаша е по-висока, защо събира по-малко от по-ниската?“ Окуражете детето да наблюдата като му задавате въпроси и само да достига до извод. При нужда отговорете, но простичко, на неговия език и ниво на разбиране.

Ако на детето му е интересно, може да продължите да експериментирате, като сравнявате различни съдинки за тяхната вместимост: паничка от саксия, чаша за кафе, черпак, кофичка от кисело мляко, бутилка от вода, бурканчета и т.н.

Важно!!! Не се страхувайте да използвате и стъклени съдове, но възможно най-много обезопасете мястото за игра и наблюдавайте играта, за да сте сигурни, че при евентуално счупване на съд, детето няма да се нарани.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации