На 4 години: Нека днес да сме пирати!

На 4 години: Нека днес да сме пирати!

Игрите, при които децата влизат в роли са много ценни за развитие на въображението. Чрез тях децата научават цял куп нови неща, изследват въображаеми светове и експериментират с различни поведения.

Използвайте всеки удобен момент, за да играете заедно игри, при които детето се превръща в някой друг- герой от любима приказка, в пират, в принцеса, в интересно животно, лекар, пожарникар.

В детските магазани има много комплекти със съответното оборудване за ролята, както и костюми, но не е необходимо да купувате всичко. Много по-сладко е да си го направите сами. Използвайте стари дрехи, шапки, пухкави яки от зимни якета (стават чудесни опашки от тях!) , картон (може да изрежете мечове, корони), памук (за коси и бради), бивак фолио за перелина на супермен (продават се в големите спортни магазини) и т.н. Използвайте грим за деца, за да доукрасите лицето на избрания герой.

Облечете детето в костюма и играйте заедно така, както Ви идва отвътре. За детето ще е забавно, ако и Вие приемете предизвикателството да се претворите в някой друг. Ако е лекар, бъдете негов пациент или помощник. Ако е капитан на пиратски кораб, бъдете негов моряк или капитан на друг кораб. Насърчавайте го да изгради героя си, научете го какво прави (като лекар може да преглежда куклите и Вас, като пират – да управлява кораб от стар кашон).  Сблъсквайки се с нови характери, породени от роли, детето учи много и за общуването, и за взаимоотношенията.

Тези игри са по-забавни за детето, когато участват и други деца. Облечени в костюми, може да им отправите предизвикателство да Ви изиграят импровизирана пиеса, да Ви попеят и потанцуват. А най-добре е да ги оставите да играят спонтанно, както те самите желаят.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации