На 4 години: Парад с букви

На 4 години: Парад с букви

Ако детето има интерес към буквите, може с него да играете на много забавни игри с букви:

1. Напасване с букви.

С 2 комплекта букви, може да играете на напасване. Детето тегли от единия коплект буква и след това от другия комплект търси съответстващата и я поставя редом до нея. Вие му произнесете звука зад буквата, за да създадете понятието, че зад всяка буква има звук. Напомняме, че това се учи после в училище, тук целта е да се забавлявате и да създадете на детето усещането, че се справя с нови и по-сложни задачи и че учи нови неща.

2. Моето име

Напишете името на детето с букви, които позволяват да се оцветят и украсят. С боички, маркери, лепящи се точки и с каквото още Ви хрумне, оставете детето да оцвети името си. След това го изрежете и го закачете в стаята му.

Разновидност на тази игра е да изрежете буквите от тесто за игра или бързосъхнеща глина (и двете се продават в книжарниците и детските магазини) и отново да ги закачите на стената в стаята на детето.

Подобни занимания може да направите и с имената на другите членове на семейството.

3. Коя буква ще ме събуди?

Всяка сутрин закачайте нова буква на леглото на детето, която то да вижда като се събуди. Направете буквата голяма и върху нея залепете картинки на предмети, животни или растения, които започват с нея. Например върху буквата „К“ залепете кокошка, котка, книга, калинка и т.н. Когато представяте буквата на детето, сложете и негова снимка.

Нека детето да назове картинките, а вие напомняйте, че започват с звука“к“. Когато детето свикне с играта, може да го насърчите то да познае и назове първия звук на думите за картинките и за какви още думи със съответната буква се сещат. Закачайте буквите на стената в стаята на детето.

4. Пъзел с букви.

Пъзели с букви се продават в детските магазини. Препоръчваме Ви ги за удобство, за да си спестите време и нерви за изрязване на 30 букви. Целта е детето да се опита да напасне формата с буквата със съответното легло, предвидено за нея. Отново може да произнасяте звука, който представлява буквата, както и да се опитате да помислите за думички, които започват с тази буква.

5. Очертаване на букви.

Ако имате пъзел с букви, вземете буквите и заедно с детето играйте като очертавате с контур буквите на лист. След това може да ги украсите, оцветите, да залепите картинки и т.н.

6.Песен за буквите

Припявайте си песента за буквите.

 

Помнете, ограмотяването предстои в училище. Целта Ви тук е да стимулирате любознателността на детето и да се забавлявате. Научаването на буквите и звуците е вторичен и незадължителен елемент.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации