На 4 месеца: И нека завесата се вдигне!

На 4 месеца: И нека завесата се вдигне!

Лицата и на тази възраст са много интересни за бебето. С малко фантазия и подръчни материали може да направите забавен театър за Вашето бебе и да се наслаждавате на веселия му смях, докато Ви наблюдава как се дегизирате.

Набавете си тенджера,  мустаци от хартия или от парче плат, залепен на пръчка, кухненски ръкавици, черпак, големи парти очила (може да си изрежете от картон), палячовски нос (може да си го направите сами с топка от плат или памук и пришиете ластик за поставяне на главата), перука от памук или от новогодишни герлянди, домино за очите и всичко друго, което имате подръка и може да послужи за Вашето преобразяване.

Потърсете ритмична весела музика. Ето няколко предложения вариант 1, вариант 2, вариант 3.

Започенете да се дегизирате като първо дайте възможност на детето да огледа дегизировката и след това си я сложете пред него: примерно първо му покажете тенджерата, сложете си я на главата, после я свалете; покажете му мустаците, сложете си ги и после ги свалете и т.н. Ако детето се забавлява, продължете и даже може да слагате по повече от един атрибут наведнъж.

Докато се дегизирате, издавайте всякакви звуци, които Ви идват на ум, правете най-различни физиономии, подскачайте или да се движете по „глупав“ начин. Задавайте му въпроси: „Харесват ли ти мустаците ми?“, „Харесва ли ти новата ми перука?“ и т.н.

Когато детето свикне с играта, може и него да дегизирате с някои от атрибутите пред огледало, за да види и то как се променя.

Малките обикновено много се кикотят на всяка промяна, но имайте предвид, че всяко дете може да реагира по различен начин, затова внимателно следете реакциите му и ако усетите обръкване или страх, свалете дегизировката. Избягвайте да слагате маски, които закриват цялото Ви лице, защото децата може да започнат да се уплашат.

Принципи за игра от раждането до навършването на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации