На 4 месеца: Разкажи ми история!

На 4 месеца: Разкажи ми история!

Приказките са чудесни, но също толкова забавно и интересно е да разказвате живи истории, които се случват пред очите Ви.

Дали сте вкъщи или навън, достатъчно е да се огледате и разказът може да започне. Обект на Вашата история може да са движещи се коли, преминаващи хора, прелитащи птици, самолети и т.н.

Окуражете детето да наблюдава заедно с Вас: „Виж, ето там, под храста се е скрило едно куче. То е бяло, но има три кафяви петна на муцунката. Много е красиво. На теб харесва ли ти? Забелязала съм, че всеки ден идва и спи под този храст. Сигурно е много изморено от игрите със своите приятели и идва тук да си почине на спокойствие. Те играят заедно на гоненица и още много други забавни игри.“

Това, разбира се, е само пример. Отпуснете въображението си, описвайте живо и цветно с колкото се може повече детайли, описвайте действия, връзки и взаимовръзки, говорете емоционално, сменяйте височината и интонацията на гласа, помагайте си с жестове и мимики, а каквото не виждате, просто си го измислете!

Ако има възможност и е безопасно, може да включите и детето в разказа като му дадете възможност да докосва или чува някои елементи от разказа Ви. Пример: „Това дърво е на повече от 100 години. То е високо, а кората му е грапава“ – тук може да дадете възможност на детето да докосне кората на дървото.

Принципи за игра от раждането до навършването на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации