На 5 години: Азбука

На 5 години: Азбука

Благодарим за идеята на Венета Кушанова.

Може да играете с децата като ги поканите да нарисуват азбуката. Аз използвах стара мушама, но всеки плат или голям картон може да свърши работа. Може да изберете сред много средства за писане – бои, флумастери, перманентни маркери и т.н. Децата под мое наблюдение и наставление да написаха азбуката, а тъй като имаше още място, добавихме цифрите и английската азбука.

WP_20160127_10_47_30_Pro

Окачихме готовото пано в стаята им. Децата бяха много доволни от свършената работа и проявеното творчество. Ползваха го доста дълго време, дори като тръгнаха на училище. Полезно е, защото е винаги пред очите им и си припомнят азбуката и поредността на буквите.

Приятно творчество!!!!!

Допълнение от „Детето играе“:

  • направете предварително от картон макети на буквите. Така децата ще имат повече самостоятелност при „изписването им“. Може да ги очертаят и оцветят в желан цвят, за да се получи паното пъстро и весело. Дори всяка буква може да си има собствена дизайн като се добавят различни орнаменти: точки, звездички и т.н. Ако искате, може всички гласни да са в един цвят, а всички съгласни в друг.
  • Добре е да направите място, така че към всяка буква да може да се добави изображение на предмет или животно, което започва с тази буква. Така, без да се налага на детето да запомни цялата азбука, един поглед ще е достатъчно да свърже графичния знак със съответния звук.
  • Ако за децата азбуката и образуването на думи е интересно, може да направите етикетчета, които да залепите на различни предмети от стаята. Изрежете квадратчета с нужните букви и заедно с детето съставете думата. (например в, р, а, т, а за „врата“). Залепете буквите на етикетчето и го сложете върху съответния обект.
  • Включете игра с движение. Насърчете децата да изпишат буквата като се движат или да я изобразят като скултура, която Вие да снимате. Когато свикнат, може по същия начин да изписвате и кратки думи.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации