На 5 години: Вулкан

На 5 години: Вулкан

Направете конус от картон и отрежете отвор в тясната му част. Това е Вашият вулкан. Вътре поставете една бутилка, така че гърлото на бутилката да се изравни с горния край на конуса-вулкан. Казано накратко, като правите конуса, трябва да го съобразите с бутилката. От външната страна  облепете конуса  с черна хартия, така както е в районите на истинските вулкани. Може да решите да поръсите черен ориз около конуса за по-голям ефект. Поставете цялата инсталация в една тава, за да има къде да изтича лавата.

Насипете сода за хляб в бутилката и извикайте малкия любопитко да дойде при Вас.  Попитайте го иска ли да си направите вулкан в домашни условия и вярва ли, че това може да стане.

Тогава сипете оцет във вулкана и гледайте блесналите очи на детето. По конуса потича лава. Предварително тествайте колко сода и колко оцет трябва да сипете, за да потече лава по стените на конуса.

Попитайте го защо според него става така. Може да получите интересни отговори.

Обяснете как сте постигнали този ефект и дайте възможност на детето да го покаже на някой друг.

Разновидност на играта: включете детето през цялото време на направата на атрибутите за експеримента. Сипете содата и му дайте да сипе оцет. Попитайте го преди това какво ще стане според него. Така стимулирате издигането на хипотези и правене на предположения за бъдещи събития, което е полезно и за други експерименти.

Може да решите преди експеримента, за да засилите любопитството или пък след това, за да стимулирате любознателстта да гледате клипчета с вулкани, да поощрите детето да нарисува вулкан, да се запознаете с някои действащи и в момента вулкани по света, както и да обясните достъпно защо изригват според учените. Поднесете информацията простичко, кратко и най-вече на езика на детето.

Полезно!!! Такъв вулкан може да направите с кока кола и бонбон ментос, но в този случай препоръчваме експериментът да се проведе навън, за да не изцапате къщата си. При реакцията на кока кола и ментос се предизвиква силно „изригване“ и много висока струя. Дръжте и детето на разстояние, за да не се намокри при изригването. Най-добре е първо да пробвате сами и когато знаете вече как се получава, да го повторите пред детето.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации