На 5 години: В света на колажа на Анри Матис

На 5 години: В света на колажа на Анри Матис

Анри Матис е френски художник и скулптор. В рисуването си смело експериментира с цветовете като използва багри, които пасват на композицията, а не на реалността. Този стил, характерен и със силното опростяване на изобразяваните предмети и човешки фигури, се нарича фовизъм. В края на живота си Матис създава и колажи, съставени от изрезки от цветна хартия. Вдъхновени от подхода на галерия Тейт за запознаване на децата с изкуството на велики художници, искаме да предложим начин да въведете детето си в света на колажите на Матис.

  1. Разгледайте известни картини-колажи на Анри Матис: „Охлювът“ (The Snail), „Тъгата на краля“(The Sorrow of the King), „Конят, ездачът и клоунът“ (The horse, the Rider and the Clown), „Снопът“(The sheaf). Попитайте детето какво му прави впечатление, какво му харесва и какво не. Обяснете накратко, че художникът е изрязвал от цветна хартия различни форми – квадрати, правоъгълници, случайни форми, животни, листа, орнаменти и т.н. и от тях е правел композиции като отделните изрезки е залепвал върху платното.
  2. Поканете детето да направи свои композиции. Предоставете му цветна хартия, ножица, бял лист и лепило. Насърчете го да изреже желани форми от всеки цвят от декоративната хартия. Ще е приятно, докато работи, да пуснете приятна музика, която да помогне за концентрацията върху задачата.
  3. Когато детето е готово с изрезките, го насочете да ги подреди върху лист хартия и да ги залепи една по една. Изрезките може да се допират, препокриват или да са отдалечени една от друга. Не влияйте на творческия процес, но оказвайте помощ, ако е необходимо. В процеса на работа на детето може да му направи впечатление как съчетаването на определени цветове дава впечатляващ ефект, прави ги по-живи и предвизвикват вниманието. Ако прецените, може и специално да му обърнете внимание върху това и да поканите детето да експериментира.
  4.  Закачете произведенията.

Ще е чудесно и Вие да споделите творческия процес като създадете своя композиция. Така може да организирате прекрасен семеен творчески следобед.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации