На 5 години: Да си направим парашут

На 5 години: Да си направим парашут

Заедно с детето си направете парашут – това е една прекрасна възможност да отворите още един прозорец към науката, при това с много забавни експерименти.

За да играете Ви трябват следните материали: тънък найлонов плик, копринен плат, хартиена салфетка, бивачно фолио и др. Не всички са задължителни, но идеята е, че от тях ще направите отделни парашути и ще изследвате как се държат при летенето. Освен това Ви трябва корда или канап, за да изрежете от тях 4 еднакви връвчици.

От избраните материали изрежете квадрат с размери 15х15см. В четирите краища завържете връвчиците. В другия край на връвчиците закрепете малка играчка, която имате подръка. Ако решите, може да прикрепите и хартиена кутийка, в която да слагате „пътниците“. Освен вида на материала на парашута, може да сменяте и играчката – пробвайте с парче памук, камъче, клонка и т.н.

Сега Ви трябва височина, от която да пускате парашутите. За целта може да използвате балкон или върха на някоя пързалка.

Насърчете детето да сподели наблюденията си. Какво се случва при отделните полети? Как се държат парашутите? Кой е по-бавен? Кой е по-бърз? Какво друго му прави впечатление? Хрумва ли му да промени нещо в парашута?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации