На 5 години: Играчки от миналото- тауматроп

На 5 години: Играчки от миналото- тауматроп

Беше интересно за нас да научим да една играчка, популярна през Викторианската епоха. Нарича се тауматроп и била начинът децата да се радват на анимационни ефекти. Макар и идваща от миналото, играчката може да е невероятно забавление и за съвременните деца.

По данни на уикипедия, тауматроп буквално означава „чудно обръщало“. Играчката представлява картон закрепен на връв или пръчка. От двете страни на картона има картинка. Примерно от едната страна има голо дърво, от другата неговите листа. При бързо въртене между пръстите, изглежда така, че двете картинки се съчетават.

Как да си направите тауматроп?

Изрежете кръг от по-твърд картон. Нарисувайте картинка по желание и от двете страни на картона, но така че те да се допълват сюжетно. Примерно:

  • птица от едната страна и кафез от другата
  • момче от едната страна и топка от другата
  • цвете от едната страна и ваза от другата
  • риба от едната страна и аквариум от другата

Пробийте две дупки в кръга и завържете по една връв от двете страни. Другият вариант е да използвате дървена пръчица за скара или сламка, като за целта ще Ви трябват две кръгчета, които да прикрепите така, че пръчката да е по средата. При въртене на пръчката или вървите между ръцете окото възприема двете картинки като една.

Примери и за двата варианта може да видите в двете приложени видеа.

Как да играете?

Гледайте заедно видеата и насърчете детето да даде идеи какви да са изображенията на Вашия тауматроп. Включете детето в изработването. Когато усвои техниката, може взаимно да си правите тауматропи, за да изненадате другия. Задайте въпрос на детето, защо според него образите се съчетават при бързо движение. Ако на детето му е интересен този ефект, задълбочете, като му обясните, че това е принципът на кинематографа и анимацията. Може да продължите заниманията и като си направите кратък анимационен филм – достатъчно е да прикрепите 4-5 рисунки върху молив (фигура на дете и топка, която е ту горе, ту долу на земята). Като въртите молива между ръцете ще се създаде илюзия за движение на картинката, т.е. как детето играе с топката.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации