На 5 години: Какво има по нашата планета Земя-Азия

На 5 години: Какво има по нашата планета Земя-Азия

Дойде време да обърнем поглед и към Азия. Чудновата, различна, пълна с различни вкусове и богати култури, Азия може да плени ума Ви и да Ви вдъхнови за много смислени и вълнуващи игри с детето.

Куфар със забележителности

Поставете в един куфар (може и самоделен от картон) снимки от забележителности в Азия: Тадж Махал и река Ганг в Индия, Китайската стена, Забранения град и теракотените войници от Китай, Анкгор Ват от Камбоджа,  планината Фуджи и Златния павилион от Япония и т.н. Поставете ги заедно с детето на картата на Азия, който предварително сте закачили на стената. Добавете и снимки на характерни животни: двугърба камила, панда, тигър, слон. Има ли детето въпроси? Нещо, което му прави впечатление спрямо другите контитенти, през които сте пътували сега? Иска ли да научи нещо повече?

Японска градина

zen-948608_640

Разгледайте заедно японски градини. Те са образец на хармония и естетика, място за размисъл и наслада. Ако детето хареса идеята, предложете му заедно да направите макет на японска градина. Сред задължителните елементи са:

  • водата – символ на морето. Може да се предаде като малко езерце или дори с пясък, върху който са изобразени характерни вълни;
  • камъни – може да се направи композиция от камъни и пътечки;
  • мостове – символизират свързването на човека с природата
  • фенери – те са символ на елемента огън, представляват светлината
  • растения

Направата на макета е най-краткият път на детето да навлезе в естетическата и духовна страна на общуването с природата. То предполага творчество и самовглъбяване. Помагайте, обсъждайте заедно, претворете идеите си в красота. И учете за света и природата.

Ако детето хареса работата върху японската градина, предложете му да направите кът на двора или на балкона.

Икебана

floral-greeting-597317_640

Икебаната е друго интересно японско изкуство, което предполага духовно общуване с природата и навлизане в естетиката на чистите форми. При икебаната композицията се оформя само с най-необходимото. Растенията се оформят в 3 основни линии: небе, земя и човек. По време на изработването не се говори, за да може човек да се съсредоточи върху духовния аспект на изкуството, да наблюдава природата и да се наслади на неща, които иначе пропуска. Икебаната ни учи на търпение, да ценим красивото, как да общуваме с природата, как да релаксираме. Съберете материали от природата – клонки, цветя, мъх, камъчета и нека детето подреди своя икебана. Ако му стане интересно, разкажете му повече за приципите на подредба и за изкуството като цяло. Разгледайте заедно снимки на готови композиции.

Вишнево дърво

sakura-426875_640

Японците се възхищават на красотата на вишневото дърво. Нека детето да опита да го нарисува или пък да направи апликация, при която да налепи множество малки бели и розови съцветия. Цветовете може да се направят и с помощта на гъба, която се топи в боята и след това се оставя отпечатък върху хартията.

Китайско ветрило

fan-876373_640

Направете си китайско ветрило. Сгънете един лист на хармоника. Разтворете го отново. Нека детето да го оцвети или да го апликира. Залепете го на пръчка и готово.

Хранене с пръчици

В Азия в много страни хората се хранят с пръчици. Това е добър начин да упражните фината моторика. Сипете в една паничка камъчета, нарязани парчета кухненска гъба и т.н. Сега детето трябва да ги пренесе оттам в друга купичка, като използва само … пръчици. Ако това е лесно, нека да опита с по-дребни елементи: боб, мъниста и др.

Индийска къна

heena-577227_640

В Индия по различни поводи жените украсяват ръцете си с къна. Използват се цветя, птици и различни красиви орнаменти. Нарисувайте една ръка на лист хартия и дайте на детето да я нарисува с червено-кафява боя, така както иска. Може да разгледате снимки на изрисувани с къна ръце.

Мандали

lotus-316844_640

Направете заедно мандала. Мандалите са важна част от източните култури и символизират вселената и живота. Самата дума означава кръг. Може да изпринтите готови мандали и да предложите на детето да ги оцвети или да нарисувате своя със символи, които да обсъдите предварително, или да я направите като апликация от орис, леща, пясък и т.н.

Продължете пътешествието си и из други азиатски страни и не се колебайте да ни изпратите снимки и идеи, които да споделите с останалите родители.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации