На 5 години: Какво има по нашата планета Земя -Африка и Антарктида

На 5 години: Какво има по нашата планета Земя -Африка и Антарктида

Влезте в ролята на откриватели и пътувайте въображаемо из различни точки на Земята.

Изрежете от картон големи макети на континентите и ги залепете на стената, така че да са достъпни за детето. За всеки от континентите намерете снимки с поне 5 забележителности и поне 5 характерни животни. Целта е детето да ги подреди върху континентите.

Изберете континент на седмицата и играйте тематично, така че детето да научи възможно повече неща за живота там. Предлагаме Ви някои идеи.

Антарктида и Арктика

Макет от лед

Създайте макет на Арктика или Антарктида с много лед и ледена вода. Какво е усещането? Разположете и фигурки на характерните за района животни.

Да се движим като

Поиграйте като наподобите начина на придвижване на някои от полярните животни: пингвини, бели мечки, моржове и тюлени.

Как живеят хората в далечния север?

За да пресъздадете живота на ледовития север, предложете на детето да направи макет на иглу с кубчета лед.

Африка

Топъл пясък

За да усетите топлината на пясъка в Сахара, нагрейте известно количество и нека детето да играе с него. Топлият пясък успокоява.

През пустинята на камила

А защо не си направите една камила от възглавници и да си представите, че преминавате пустинята. Чаша чай  и някои елементи от характерното облекло на пустинните хора, ще добавят още приятни усещания към преживяването. Разпънете и палатка.

Изгубени дрехи

Изрежете само силуетите на характерните за Африка животни: зебра, лъв, жирав, леопард. Отделно изрежете лентички с тяхната характерна украса. Кажете на детето, че животните са загубили дрехите си и то трябва да ги напасне.

Археологически разкопки

Заровете в пясъка интересни находки, които децата да изкопаят. Направете от моделин пирамидки, жезъл, характерна египетска маска и др. За децата ще е интересно да се превъплътят в ролята на откриватели. За да разширите преживяването, стимулирайте детето да опише находките и да задава въпроси за тях.

Танц

Потанцувайте на характерен танц от Африка. За фон използвайте музика от импровизирани музикални инструменти: кофи, тенекии и др. Измислете си танца или пък се опитайте да потанцувате танцът на Масаите Адуму, при който всеки от танцуващите  се опитва да скочи възможно най-високо във въздуха.

Още интересни идеи за преживяване в Африка може да намерите тук.

Очаквайте игри и за другите контитенти

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации