На 5 години: Какво има по нашата планета Земя – Северна Америка

Готови ли сте да стегнете куфарите за презокеанско пътешествие? След като избродихме Европа, Азия, Африка и Антарктида, сега е време да кацнем в Северна Америка и да научим куп интересни неща чрез игри.

Куфар със забележителности

girl-584388_640

В торба или куфар сложете снимки на забележителностите, с които е известен контитентът. Не може да минете без статуята на Свободата, небостъргачите на Ню Йорк, моста Голдън гейт, Големия каньон, Ниагарския водопад, пирамидите на маите и т.н. Добавете и снимки на характерни за континента животни. Теглете снимките и ги закачайте на макета на Северна Америка, който сте приготвили предварително. Стимулирайте детето да Ви задава въпроси и не се притеснявайте да кажете, че не знаете отговора на някои от тях. Ето Ви чудесна възможност да учите заедно.

Небостъргачи

manhattan-370540_640

Колко високи сгради могат да построят децата? Предложете им различни материали – конструктор, кубчета, но и по-сложни предизвикателства – ролки от тоалетна хартия, вестници, пластмасови бутилки и др.

Пирамидите на маите

chichen-itza-323149_640

Постройте пирамида от времето на маите с помощта на конструктор, кубчета или кутии. Оставете малчугана сам да помисли как да го направи, сам да предложи решение, като разгледа снимката на истинската пирамида. Обсъдете заедно идеите му и помагайте с насочващи въпроси, когато е нужно.

Откъде идва шоколадът

cacao-beans-91083_640

Оказва се, че маите са сред първите, които са правили шоколад, макар и не точно познатото ни днес сладко изкушение. Подарете си сладко приключение, като сами, заедно с детето, си направите домашен шоколад. Дори да не е като този на Маите, пак ще е истинско преживяване за него да разбере откъде идва любимото му лакомство и само да смеси съставките.

Индиански вигвам

tipi-848058_640

Направете си индиански вигвам и нека детето да го оцвети в желаните от него цветове и орнаменти. Това е лично убежище, място за игра и дори зона за четене.

Корона от пера

indian-718340_640

Направете корона от пера, та било то и само като лепите хартиени ленти. Към тази украса, добавете и индианска дреха – шие се лесно, както и индианско украшение, което може да нанижете с мъниста или от макарони, които след това да оцветите. Преди това разгледайте снимки на всички тези аксесоари за вдъхновение.

Глинени съдове

native-american-952392_640

Прекрасно е да сътворяваш неща с ръцете си, точно като древните индианци. Трябва Ви бързосъхнеща глина и много желание. В магазините се продават и детски грънчарски колела, но детето може да се опита да оформи купичка или вазичка и без тях. Няма значение, че няма да са добре изгладени или дори леко криви. В зората на човечеството са били точно такива. А и е важно самото удоволствие да се потопиш в този прастар занаят. Накрая, след като творбата изсъхне, нека детето да я оцвети с боички.  Може да разгледате снимки на типични индиански глинени съдове и детето да се опита да възпроизведе някои от орнаментите.

Докато „пътувате“ из далечните американски земи, следете за интересите на детето и задълбочете заниманията, които му харесват, за да стимулирате желанието му да научи повече и да усвоява нови умения.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации