На 5 години: Какво има по нашата планета Земя: Южна Америка

Кой ли не е сънувал, че танцува по улиците на Рио де Жанейро под звуците на самбата или че изкачва пътеките към Мачу Пикчу? Южна Америка е разнолика и колоритна и си струва да се отправим натам на пътешествие с детето си.

Куфар със забележителности

Вече Ви е познато началото на пътешествието. Съберете снимки на основни забележителности от Латинска Америка. Включете снимки на статуята на Христос в Рио, плажа Копакабана, обелиска на Буенос Айрес, глетчера Перито Морено, водопадът Игуасу, Мачу Пикчу, мащабните рисунки в долината Наска, Великденските острови и др.  Включете и характерни за района животни и растения: кондор, лама, анаконда, броненосец, тукан, папагали ара, розовите делфини; какаово дърво, ананас, папая, гуава и др. Разглеждайте ги с детето, стимулирайте го да задава въпроси и поставяйте снимките на макета на Южна Америка, който предварително сте залепили на стената.

Домашен карнавал

samba-51159_640

Eдин от най-известните карнавали по света е този на Рио. Провежда се през февруари. Школите, които участват на карнавала се подготвят цяла година, за да имат най-оригиналните костюми и постановка.

Направете си един мини карнавал у дома.

Не Ви е нужна цяла година, а един вдъхновен ден, в който да си изработите красиви костюми. Направете си корона от картон и върху нея закачете пера или панделки. Изрежете крила на пеперуда и ги завържете на гърба на детето. Украсете един стар чаршаф с пайети или станиол и я певърнете в пищна пелерина. Изрисувайте лицата и ръцете си с весели мотиви. Разгледайте предварително снимки от карнавала и стимулирайте детето да даде идеи как да изработите короните и костюмите.

Създайте атмосфера. Спуснете дълги разноцветни хартиени ленти на вратите, сложете хартиени цветя по прозорците и висящи гирлянди по полилеите. Сложете снимки на Рио и от Карнавала по стените. Направете си плодови коктейли. Осигурете цветни светлини и фенери.

Направете си музикални инструменти. Маракаси – от пластмасови бутилки, пълни с ориз и една кофа за том-том барабан. Танцувайте и се забавлявайте. Цялото семейство. Ето и музика, която може да си пуснете. А за загряване на настроението, започнете оттук.

Тъкан от Перу

peru-171764_640

Направете си малък домашен стан. Осигурете на детето разноцветна вълна и нека да опита да изтъче една прекрасна тъкан от земите на инките. Разгледайте предварително снимки в интернет с характерни тъкани на инките, но оставете детето само да реши какво да изтъче. Разбира се тъканите ще са далеч от богато орнаментираните оригинали, но това няма значение. Детето ще бъде много удовлетворено да създаде нещо с ръцете си. Ако за първи път тъче, покажете му някои основни техники.

Алтернатива на тъкането на стан е тъкането върху чаша. По дължината на чашата изрежете лентички, които започват от гърлото и свършват при дъното на чашата. Сега прокарвайте последователно преждата между лентичките. Накрая резултатът от труда на детето може да се използва за нов моливник.

Докато детето работи, пуснете му релаксираща музика от Перу. Нека тя води фантазията му.

Животно от Южна Америка

llamas-451195_640

Нека детето направи апликация на лама. Изрисувайте една лама и дайте на малчуганът да я изреже. Помагайте му, ако се затруднява. Сега може да налепи върху нея памук или мека вълна. Ще се получи една истинска лама и чудесно упражнение за фината моторика и сетивата. Стимулирайте детето да разкаже една история за ламата. Нека въображението му го води из земите, където те бродят.

По подобен начин може да направите папагал ара или тукан. А накрая историята да включва всички тези екзотични герои.

Пан флейта

pan-flute-653495_640

Пан флейтата е древен инструмент, познат в различни части на света – Гърция, Китай, Африка, Перу. Представлява поредица от слепени тръбички с нарастваща дължина.

Направете си такава флейта у дома с подръчни материали – например от сламки, бамбукови клонки или други кухи тръбички (включително навити от хартия). Кратко видео за стъпките, може да видите тук.

Послушайте музика на пан флейта. Наистина е магична.

Дъждовна тръба

230_95_5501

снимка: siestacrafts.co.uk/

Смята се, че традицията на направа на дъждовните пръти е възникнала в Чили. Представлява дълга, куха тръба с прагчета вътре, и пълнеж от пясък или зърна. Обикновено се прави от кактус. Когато се раздвижи, създава звук, имитиращ дъжд. Използвал се е за ритуални цели, да се предизвика дъжд. В днешно време се използва като музикален инструмент.

Направете си сами такъв дъждовен прът. За целта Ви трябва: ролка от кухненска хартия или по-дълга тръба. Напълнете я на 1/4 с леща, боб, едър пясък или ориз. Затворете отворите в двата края на тръбата и хубаво облепете цялата тръба с хартия, която после детето да украси според желанието си.

Детето може да свири на него колкото поиска, а ако си направите няколко, може да играете като се предизвиквате с различен ритъм, който после заедно да възпроизвеждате.

Пъзел
globe-609225_640

Изпринтете  карта на Латинска Америка. Трябва Ви още едно копие, от което ще изрежете отделните държави. Оцветете държавите и на едната, и на другата карта с еднакви цветове. Целта е детето да подреди отделните страни върху картинката на целия континент. Назовавайте страните и изпишете наименованията им, независимо дали детето може да чете.

Вкусове от Латинска Америка

pineapple-958200_640

В ежедневието си забравяме, но голяма част от продуктите, които слагаме на масата си идват от Южна Америка: картофи, боб, какао, киноа, домати, ананас, фъстъци, градинската ягода (пренесена е от Чили през 1712, до този момент в Европа е имало само горски ягоди) и още много други.

Направете си игра с дегустиране на различни продукти. Направете си плодова салата с екзотични плодове. Забъркайте вкусно ястие с киноа или чиа (намират се лесно във всеки по-голям супермаркет или в магазините за здравословни храни). Ако сте смели кулинари, може да опитате да направите и бразилски хляб със сирене или друга завързана рецепта от далечния континент.

Гарнирайте кулинарното приключение с хубава музика и танци от региона и със сигурност детето дълго ще помни и разказва пътешествието си до Южна Америка.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации