На 5 години: Какво има по нашата планета Земя- Австралия

Днес се качваме на самолет към дома на едни от най-опасните животни в света – континента Австралия. Ще прелетим хиляди, хиляди километри, за да се срещнем отблизо с природата и изкуството там и да научим много нови неща.

Куфар

Пригответе един куфар със снимки на забележителности от Австралия, характерни животни и растения. Включете: операта в Сидни, монолита Улуру (Айрес Рок), пристанищния мост на Сидни; кенгуру, коала,  дивото куче динго, валаби, вомбат, птицечовка, ехидна, щраус; бутилково дърво, евкалипт, тревни дървета. Разкажете накратко на детето за тях и ги разположете на макета на континента, който предварително сте закачили на стената.

История с … кенгуру

Насърчете детето да Ви задава въпроси за избрани от него животни от Австралия. Ако не сте подготвени, заедно потърсете фактите. Сега вече като знаете толкова много неща, нека всеки едно от Вас поотделно да се опита да разкаже история с …кенгуру, коала или каквото си избере.

Запишете историите и ни ги изпратете, с радост ще ги публикуваме.

Рисуване с точки

Aboriginal-Arts-22
Това е традиционно аборигенско изкуство на  40 хиляди години. Рисунката се изгражда с точки, концентрични кръгове, чертички и символи. Тези елементи изобразяват природата и живота на аборигените и всяко от тях има смисъл.  С тях те разказват истории. Вълнообразните черти са символ на водата, концентричните кръгове обозначават места за отсядане и бивакуване. Изобразяват се следи на хора и животни. Интересното е, че всичко се рисува така, сякаш се вижда от птичи поглед. Цветовете на картините са само такива, които може да се видят в природата.

Разгледайте рисунките на аборигенските и разучете символите. Ето някои от основните тук. Сега насърчете детето да измисли своя история и да я претвори в аборигенска рисунка. Запишете историята и я добавете към рисунката. Ако на детето му харесва идеята, може да си направите цяла книжка.

За да рисувате, Ви трябва боя и пръчица с кръгъл плосък край, за да може да оставя малки точки.

Снимка: infoshutter.com

Бумеранг

Boomerang

Бумерангът е оръжие, използвано от аборигените в Австралия за лов или като ритуален предмет.  Особеното при него е, че когато го хвърлиш, той се връща обратно на мястото, от което е хвърлен. Това му свойство е продиктувано от особената форма, която има.

Изрежете  един бумеранг от дървена плоскост или твърд картон. Нека детето да го оцвети. Разгледайте традиционни аборигенски бумеранги и видео как ловуват с него.

Запознайте детето и с метафоричното използване на думата. „Ефектът бумеранг“ се използва, когато искаме да кажем, че нашите действия към другите, предизвикват събития, които се отразяват и на нас самите. Може да се опитате да си спомните ситуации, в които адекватно да използвате израза.

 

Макет на Улуру

australia-630219_640

Улуру, или известен още като Айрес Рок, е вторият по големина монолит на Земята. Намира се в Северна Австралия и е свещена земя на аборигените. Те вярват, че там се крие Времето на сънищата. Рисуването с точки всъщност разказва истории от Времето на сънищата.

Разгледайте снимки на монолита и насърчете детето да опита да направи макет с глина или пластилин.

Диджериду

children-1005468_640

Това е духов музикален инструмент, създаден от аборигените. Представлява дълъг цилиндър около 2 метра, който издава ниски тонове. Традиционно се изработва от евкалиптово дърво. У дома може да го направите от тръба или като свиете картоа. Оцветете го и свирете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации