На 5 години: Лодка

На 5 години: Лодка

Заедно със своя малчуган, направете малка корабостроителница. Вземете капачки от буркани, листове хартия, стереопор, формички за пясък, пластмасови чашки и чинийки, пластилин, коркови тапи, съчки, събирани в парка, моливи и т.н. Задачата е да се конструира лодка или кораб с всеки от тези материали. Примерно може да се направи сал от няколко листа хартия един върху друг, заплепени с лепило, или от моливи, овързани с ластик, или да направите крузен кораб от чинийки и пластилин.

Дайте на детето и помощни материали – ластици, лепило, клечки за зъби, връвчици, шнурчета, медна тел, с които да лепи, стикова и овързва. Попитайте детето как си представя лодката от съответния материал. Как би я направил?

Ако детето се затруднява, може да му подскажете идея или да започнете Вие, а то да Ви памага при изработката. Насочвайте го и с въпроси, за да стимулирате мисленето му.

В едно корито налейте вода и пуснете лодките. Коя от лодките остава на повърхността? А защо други потъват? Ако върху лодката сложите камъчета или други предмети, какво ще се случи? Коя лодка издържа най-много?

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации