На 5 години: Малък химик

На 5 години: Малък химик

Смесването, бъркането и пресипването са от любимите научни експерименти на малките. Помогнете на детето да си представи, че е лаборант или химик, който изследва различни съставки и вещества.

Ако играете вътре, постелете голям найлон на земята и сложете маса и стол по мярката на детето. Сложете му предпазна престилка като истински лаборант, а може и предпазни очила, ако намерите по мярка.

Набавете си тумбести бурканчета от подправки (това ще са колбичките), шишенца от зехтин, купички, чашки, формичка за лед, пласмасови контейнери и др. В отделни кутийки сипете сапунена вода, олио, оцет, кубчета лед, чиста вода и вода, оцветена с боя за храна в зелено, синьо, червено. Още: ориз, сол, захар, макарони, памук, листове хартия.

В инструментариума на детето може да включите: кухненски щипки, цедка, фуния, няколко лъжици, пинсети, спринцовка (без игла!!!!), лупа, ножици.

Оставете детето да играе и следете реакциите му, въпросите му, стимулирайте го да експериментира като смесва различните съставки и да разказва какво се случва.

С тази игра развивате любознателността, свободата на експериментиране, въображението и не на последно място фината моторика на ръката.

Важно!!! Не оставяйте детето без надзор!

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации