На 5 години: Мозайка за малки дизайнери

На 5 години: Мозайка за малки дизайнери

Мозайките привличат магнетично с повтарящите се до безкрай комбинации от фигури. Използват се от хиляди години и в архитектурата, и в изкуството, и в дизайна. Мозайките предлагат и множество пътеки за проучване, игра и експерименти.

Преди да започнете да играете, предложете на детето да разгледате примерни мозайки. Покажете му гръцките и римските мозайки, както и образци от арабски мозайки, характерни със сложните си геометрични преплитания. Задължително му покажете и картините на Мориц Ешер, които използват принципа на мозайката.

Сега вече детето може да тръгне на проучване с фотоапарат у дома, за да открие шаблони от геометрични фигури, на принципа на мозайката. Най-лесно откриваема е мозайката на шахматната дъска или върху карирана покривка. Повтарящи се шаблони може да откриете и върху одеяла, килими, тапети, балатуми. Преплетения ратан на стола, футболната топка, медената пита, тухлите по фасадата, плочките по пътеката- у всички тях може да се открият принципите на мозайката с повтарящи се комбинации от фигури.

Поканете детето сега да направи собствена мозайка.

Може да започнете с оцветяване на картините на Ешер, които се намират на сайта на Крокотак. Дори може да ги изрежете и детето да ги напасне и подреди като пъзел.

С помощта на линийка може да разчертае един жълт и един червен лист на квадрати. Когато ги изреже, може да си направи собствен модел шахматна дъска.

Друг вариант е детето да разчертае (покажете как и съдействайте през цялото време) и изреже триъгълници в различен цвят и после да ги подреди, спазвайки шаблон от повтарящи се фигури. Може да му покажете колко различни фигури се получават от триъгълниците.

                                 

От триъгълниците може да направите шестоъгълъник и по страните да добавите квадрати, за да се получи нова фигура. От триъгълниците и квадратите може да се родят безкраен брой мозайки. За да не изхабите енергията на детето само в чертане и изрязване, може предварително да подготвите разноцветни квадрати и триъгълници, дори трапеци, стрелки и др., които детето да се забавлява да подрежда. Използвайте по-твърда хартия, за да позволява многократно пренареждане.

Би било полезно за децата в началото да работят по предварително зададен модел. Примерно решетка, която е запълнена до някъде и те трябва да продължат.

Мозайка с повтарящи се мотиви може да направите и с конструктор или лего.

Оставете детето да експериментира и с други варианти. Важното е да се спази принципа на повтаряемостта на шаблона.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации