На 5 години: Най-високите сгради в света

На 5 години: Най-високите сгради в света

Предложете на малките инженери да проучат най-високите сгради в света и да се опитат да построят възможно най-високи сгради от различни материали.

Започнете с проучване на снимки на най-високите сгради в света. Може да ги намерите лесно в интернет Ето и списък с някои от тях за Ваше улеснение:

  • Бурж Халифа – 828 метра
  • Шанхайската кула – 632 метра
  • Световен търговски център 1 (САЩ) – 541 метра
  • Тайпе 101 – 509 метра
  • кулите Петронас – 452 метра

Попитайте детето какво му прави впечатление докато наблюдава кулите. Обсъдете и защо се строят небостъргачи: за да се пести място в големите градове, а и като символ на богатство и демонстрация на модерни технологии.

Сега поканете детето да опита да построи възможно най-висока сграда (или поне такава, която е по-висока от него самия) с налични материали у дома:

  • пластмасови чашки и тиксо
  • блокчета от конструктор
  • сламки и пластелин
  • кутии от обувки и т.н.

Важно е материалите да са еднородни и да са в изобилие, за да не се налага да се прекъсва творческия устрем. Помагайте на детето, когато е необходимо, например, за да укрепи основата или да балансира някой елемент, но го оставете да реализа своите идеи и на принципа на пробата и грешката да разбере кое работи и кое не. Поощрете детето да опитва.

Нека опита да построи кули от няколко различни материали, за да може да премине през различни строителни предизвикателства и решения и да може да сравни накрая.

Предложете на детето да измери готовите кули. Поощрете го да намери поне 3 начина да ги измери – с метър, педи,  и т.н.

Идея: Един добър начин детето да си представи размерите на кулата е на тих равен път да оброите толкова крачки, колкото е висока съответната сграда.  Слагайте маркери по пътя за всяка от тях. Това е чудесна идея за разходка и научен експеримент. Да, няма да е точно, но в случая и приблизителното е впечатляващо. За да не броите твърде дълго, използвайте крачкомер.

Идея: Използвайте сателитния поглед през maps.google.com, за да видите небостъргачите отвисоко или дори да слезете и да се разходите по улиците около тях.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации