На 5 години: На разходка в миналото – древните египтяни

На 5 години: На разходка в миналото – древните египтяни

Историята може да вдъхнови много забавни игри и в същото време да потопи децата в нов и непознат за тях свят. Покажете чудния свят на древните египтяни като предложите на малчуганите някои от следните занимания:

Пирамидите в Гиза

Поканете детето да построите известните пирамиди в Гиза. Разгледайте снимки на пирамидите. Попитайте детето какво го впечатлява. Обърнете внимание на формата. Може да построите пирамида с обикновен конструктор и това ще даде възможност на децата да участват напълно самостоятелно. Разбира се, може да решите да направите по-обемни модели от картон или като фиксирате 4-ри летви и опънете около тях чаршаф. В тези случаи включвайте детето според възможностите му.

Немес

Може да си направите немес (характерната забрадка на райета). За целта от по-плътна хартия изрежете формат на немеса като се съобразите с размерите на детето. Заедно с него очертайте райетата. Поканете детето да ги оцвети в желани цветове. Остава само да прикрепите лента за поставяне на главата и сте готови.

Египетска огърлица

Направете си египетска огърлица. Разгледайте снимки. Може да я направите от по-твърд картон като изрежете характерната форма. Разграфете я на квадратчета. Може детето да ги оцвети в предпочитаните цветове или да налепи по квадратчетата предварително нарязани цветни листчета. Остава само да я вържете с канап, за да може да се постави на врата. Друг вариант е да нанижете огърлицата от оцветени макарони или от истински мъниста.

Облекло 

Разгледайте атрибути от облеклото на древните египтяни. С чаршаф лесно може да имитирате характерната роба.

Папирус

Направете си папирус. Това е първата хартия, която древните египтяни правели от растението папирус. Ако може да намерите истинското растение, ще преживеете вълнуващо приключение да направите папирус по технологията на древните. Ако нямате, може да поиграете с обикновена амбалажна хартия. Нарежете я на лентички и ги подредете вертикално в един слой, намажете отгоре с лепило и добавете втори хоризонтален слой. Когато сте готови, може да рисувате отгоре с темперни бои.

Археологическо приключение

Поиграйте на археолози. Заровете  пясъка интересни артефакти от живота на египтяните. Например:

  • папирус (може да използвате указанията в т. 4 или просто да потопите лист хартия в кафе) с древноегипетски йероглифи (първоначално пиктограмите  изобразявали предмети и обекти от околния свят на египтяните, но постепенно развили азбука, която отговаряла на конкретни звуци и това им позволявало да изписват имена и по-сложни значения);
  • картинки или фигурки на фараони, които може да направите от глина или от пластелин;
  • умалени пирамиди от глина;
  • скарабей от глина (в Древен Египет този бръмбар е считан за символ на здравето и живота и че носи закрила);
  • египетска лодка (те са били важна част от живота на египтяните);
  • фигура на котка (египтяните са ги считали за свещени животни и са вярвали, че им носят късмет) и всичко, което друго, свързано с историята на Египет, което Ви хрумне.

Така лесно може да разкажете повече за Древния Египет.

Театър на сенките

Изрежете от картон триъгълници за пирамиди, както и силуети на хора и животни. Закрепете силуетите на дървени пръчици. Опънете един чаршаф за екран. Снабдете се с по-мощна лампа. Изгасете осветлението и разиграйте приказка.  Измислете си история или взаимствайте и популярна история като записаната от Ангел Каралийчев в сборника „Приказки от цял свят“ за „Лъва и мишката„. Има и издания с приказки и легенди от Древен Египет.

Оцветяване

Ако детето обича да оцветява, може да научи повече за колорита на Древния Египет с тези картинки.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации