На 5 години: Океан в буркан

На 5 години: Океан в буркан

Разходете се до зоологическата градина и разгледайте внимателно океанските риби. Предстои Ви сериозен проект – да си направите мини океан вкъщи.

Има няколко варианта:

– Да използвате голям буркан и да го напълните с пясък, камъни и вода. В този случай рибите и коралите изрежете от гумена хартия или филц (продава се в магазините за художници) и дооцветете с водоустойчив маркер.

– Да го направите на сухо. Изберете подходящо място вкъщи. На пода сложете камъни, сред тях разположете коралите, морските звезди и раците, а отвисоко от тавана с конец спуснете рибите. Всички животни и растения може да направите от картон и детето да ги оцвети.

– Да използвате и голям кашон. От тавана на кашона спуснете рибите, направети от картон, а долу на пода разхвърляйте памук за пясък или истински пясък, ако не Ви притеснява, че ще се разпилее навсякъде. Плюсът на този вариант е, че детето с фенерче в ръка ще може да се „гмурка“ необезспокоявано в свой собствен океан и да играе с океанските обитатели до насита.

– Да ги налепите на стена в банята и детето всеки път, когато взима вана, да плува заедно с океанските обитатели.

В импровизирания океан включете: корали, делфин, риба- клоун, октопод, медуза, костенурка, акула, кит, рак, морска звезда, морско конче и други, които са ви направили впечатление по време на разходката. Препоръчваме Ви да играете да заведете детето до зоологическата градина, да гледате заедно филм за океанските обитатели или да разгледате книжки пза неговата възраст по въпроса. Задавайте въпроси на детето и го стимулирайте да Ви разкаже впечатленията си от океанските обитатели. Кои са му направили впечатление и с какво? Кои са му харесали? Кои не са му харесали? Припомнете си някои факти от разходката, видеото или книжката- фокусирайте се върху най-интересното.

Може да играете и на импровизиран „Стани богат“ като покажете снимка на някоя от рибите и дадете на детето два варианта за нейното название, от които то да избере правилният. Нека сега и детето да Ви зададе въпрос.

Предложете на детето картинки за оцветяване с океански риби.

Вдъховете детето заедно да си разказвате истории за рибите. Как ли минава един ден от живота на кита? А допускате ли, че акулата и рибата клоун могат да станат приятели? На къде е тръгнал ракът?

Опитомете океана в бутилка. Оцветете 500 грама вода със синя боя за храна. Изсипете я в бутилка от 1 литър. Досипете догоре олио. Затворете капачката и се наслаждавайте на вълните.

За разширяване на интереса и знанията за океана, може да ползвате приложението на Google , като се съобразите с възможностите и интересите на детето.

 

 

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации