На 5 години: Палеонтолози

На 5 години: Палеонтолози

Обяснете какво означава фосил – каменен отпечатък от древно растение или животно. Може да покажете картинки.

Ето една идея как може да играете с фосили.

За целта Ви трябват по-характерни и големи листа (папрат, дъб, чинар, орех) или черупки от охлюви, мидички, рапанчета.

Вариант 1.

Разстелете върху равна повърхност бяла съхнеща глина (продава се в книжарниците). Сложете върху нея листото или черупката и притиснете, така че да се получи отпечатък. За листата може да си помогнете с точилка, като трябва да прецените с каква сила да подходите, за да се получи хубава и изразена следа.

Изчакайте глината да изсъхне.

В пясъчника или някъде из градината разхърляйте предварително направените от Вас фосили. Направете карта на находките и въоръжете малкия изследовател с лопатка, за да може да изрови някои от тях.

Освен ходенето по карта, му дайте и някакви „изследователски задачи“ като например да измери намерените находки (може с педи или линия), да сравни отпечатъците с живи листа и да познае кой отпечатък от какво е и др.

Задачи може да поставяте и по време на търсенето на фосилите- детето получава една карта, която го отвежда до едно място, намира фосил и решава някаква задача, след което нейният отговор го отвежда на друго място, където го чака нова карта. Задачите трябва да са във възможностите на детето – примерно отгатване на гатанки, оцветяване на картинка, за да се открои нещо, отговор на въпрос и т.н.

Ако малкият изследовател се запали по палеобиологията и палеонтологияга, може да му подарите различни снимки от находки, да му разкажете интересни истории, да си подреди картинки в албум или на стената.

Вариант 2

Ако детето се вълнува, му дайте възможност само да си направи фосили по гореописания начин.

Полезно!!! В детските магазини се продават скелети на динозаври и други артефакти, с които може да разширите игрите на детето.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации