На 5 години: Планина от лед

На 5 години: Планина от лед

Ако вече сте любители на фокусите, ето още един. За него благодарим на Грант Томпсън.

Всички знаем, че водата има 3 агрегатни състояния – течно, твърдо (лед) и газообразно (пара). В този фокус ще използваме фаза от преминаването на водата от течно в твърдо състояние или т. нар. замръзване.

Сложете няколко пластмасови бутилки дестилирана вода във фризера и ги оставете между 2 часа и половина и 2 часа и 45 минути. Това е времето, посочено от Грант Томпсън, но когато ние проведохме експеримента ни трябваше около 1 и 45 мин. Затова проверете колко време ще е нужно на Вашия хладилник, за да постигнете желаното състояние на водата: трябва има следи от кристали в нея, но да не е замръзнала. Когато водата е готова, трябва да я извадите, без да я тръскате, за да не настъпи кристализация, т.е. вледяване на водата.

В друг съд сложете купчета лед. Когато сте готови за експеримента, извикайте малките любопитковци и ги попитайте дали вярват, че може да си направите планина от лед вкъщи. Създайте им усещане като на магическо представление. Нека има очакване и интрига. Все пак, протакайте много, защото водата ще се стопли от температурата в стаята. Най- добре е да репетирате малко преди истинското представление, за да усетите точното време и на привличане на вниманието на малките и на изваждането на бутилката от хладилника.

Сега остава само да наливате. Ако температурата на водата е точна, пред очите Ви като от нищото ще започне да израства леден конус.

Вероятно очите на зрителите Ви вече са широко отворени  и се тълпят все по-близо до Вас, за да разберат какво става.

Попитайте ги какво се случва, как става възможно това и се насладете на отговорите им. Стимулирайте ги да дават предложения.

Обяснете наблюдаваната реакция простичко. Научното обясненине е, че това е процес на нуклеация, фаза, при която се образуват микроскопични ледени кристали, преди водата да замръзне.  За децата обяснете процеса по- достъпно и демонстрирайте: водата може да е течност излейте малко, може да е пара – вижда се най-лесно при готвене, може и да е лед (кристал) – дайте им да пипнат кубче лед. Фокусът е възможен, защото хващаме водата малко преди да се вледени и когато се докосне до леда, процесът на замръзване се ускороява мигновено.

Издайте им една тайна: когато няма сняг, това е начинът да насипят по ски пистите изкуствен сняг.

Дайте възможност на децата също да произведат лед и да покажат фокуса пред друг.

Вариация на този фокус може да наблюдавате отново в приложеното видео: сипете от водата, държана във фризера в една чаша и допрете до повърхността ѝ кубче лед. Тя ще замръзне мигновено.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации