На 5 години: Плетене на кошница

Може да увлечете петгодишния си малчуган в едно чудно плетене на кошници. Дори може да започнете с приказката „Дъщерята на говедаря„, в която принцът, който искал да се ожени за хубавата девойка, трябвало да изучи занаят. И той, за да се изучи бързо и лесно на занаят, избрал кошничарството.

Е, сега е времето детето само да разбере дали този занаят е наистина бърз и лесен за научаване.

За целта си намерете листата от камъш, папур или други подобни растения. Ако нямате такива подръка, може да използвате ленти от  еластична хартия или вестници, навити на фитили.

IMG_5641

Хрумки! Може би е добре да започнете упражнението първо с хартия, като просто направите рогозка, като преплитате хартиените ленти. Същото може да направите и с листата от папура. Постепенно, когато детето усвои „плетенето“, предложете да го усложните, като го довършите в кошница.

Ако сте забравили как се прави кошница, потърсете информация в интернет. Има много клипчета, в които простичко и нагледно е обяснено как да „изплетете“ своя собствена и уникална кошница. Ето и едно клипче, което ние намерихме за Ваше улеснение.

Важно!!! Не се стремете към съвършенство още от първия път. Важно е детето да придобие опита да създава нещо с ръцете си и да изпитва удоволствие от това. Дори да има пропуски, хлабава плетка или други несъвършенства, това няма значение. Играта е повод за общуване, творчество и приятни изживявания. Помагайте на детето, когато прецените, че има нужда от Вашата намеса или ако детето Ви помоли.

Следете за интересите и въпросите на детето, които възникват по време на работа. Те може да основа за нови открития, игри и забавления.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации