На 5 години: Разходка в миналото – Рисунките на пещерните хора

На 5 години: Разходка в миналото – Рисунките на пещерните хора

Ето едно приключение за малки и големи, с което да се пренесете в света на пещерния човек.

За да е вълнуващо от самото начало приключението, Ви предлагаме да отделите малко време за предварителна подготовка. В тъмно помещение у дома (баня, килер) подредете реквизит, с който да наподобите пещера. За целта може да изпринтите и закачите снимки на праисторически хора и рисунки от каменната епоха, да подредите огнище, да направите копие от пръчка и камък, да нанижете импровизирана огърлица от зъби, направени от пластилин или глина. За още ефект добавете хартиени прилепи, паячета и дори спящ мечок.

Пещерни рисунки може да намерите лесно с търсене в интернет. Ето и някои насоки:  пещерите Ласко и Шове във Франция, Магурата в България, Пещерата на ръцете– Аржентина,  Алтамира в Испания, Лаас Гаал – Сомалия и др. Има и куп други варианти. Търсете хубави контрастни изображния, за да привлечете вниманието на малчовците.

Въоръжете малките изследователи с фенерчета и ги придружете в откривателската мисия. Докато откриват отделните артефакти, използвайте случая и да им разкажете накратко за живота на пещерните хора: как са живеели, как са ловували, как са се хранели и обличали. Задавайте им въпроси какво им прави впечатление, какво им харесва и т.н.

Сега като част втора на мисията може да поканите малчуганите да порисуват като пещерните хора. За целта осигурете кафява хартия за печене (или каквато имате) и леко я намачкайте, за да придобие ефектна текстура като на скала. Пещерните хора са рисували основно с кафяво, черно и червено. Темперни бои с тези цветове ще Ви свършат идеална работа. Разбира се, може и да сте по-смели и да предложите рисуване с кал, която може да разредите с вода и темперна боя. Ако изберете да рисувате с кал, ще Ви трябва по-здрав картон.

рисунка от пещерата Алтамира, Испания

За самото рисуване имате няколко варианта:

  1. Разпънете хартията на стена. Обезопасете с найлон, за да е сигурно, че няма да има поражения. Оставете децата да рисуват познати животни или каквото пожелаят като пещерните хора.
  2.  Пригответе предварително шаблони, които децата може да очертават и оцветяват. Този начин ще даде възможност и на по-малките да се включат пълноценно.
  3. Да очертаете предварително няколко фигури, които да поканите децата да оцветят, но и да оставите място за свободно творчество.

Приятно забавление!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации