На 5 години: Рисуване върху камъни

На 5 години: Рисуване върху камъни

Това е игра, с която може да развивате фантазията, творческото мислене  и фината моторика на детето.

Набавете си плоски гладки камъни, темперна боя (или боя за рисуване с ръце) и четки за рисуване. Върху камъни може да се рисува и с флумастер.

Ето как може да играете:

Търсене на съкровище

Оцветете предварително камъчета в различни цветове: зелено, оранжево, зелено, синьо и т.н. Оставете някои от тях  без цвят. Разпръснете ги из къщата и направете карта, по която детето да се ориентира, за да ги намери. Включете загадки в неговите възможности, решаването, на които ще му подадат подсказка къде да продължи търсенето.

Когато детето намери всички камъни, му предложете да направи мозайка от тях. За целта, пригответе предварително дървена кутия, пълна с бързосъхнеща глина, където да реди камъчетата. Детето може свободно да дорисува камъните и да добавя елементи според творческия си замисъл.

Ако искате детето с тази игра да научи повече, създайте му сюжет, в който да си представи, че търси скъпоценни камъни. Намерете снимки на тюркоаз, рубин, малахит, тигрово око, диамант, за да ги види в истинския им блясък. Ако детето се запали и прояви силен интерес, дори може да го заведете в Музея „Земята и хората“, за да види богатата колекция от камъни там.

Рисуване на магнити

Предложете на детето да направи интересни магнити за хладилника от камъни. Нека да ги оформи и нарисува, както му подсказва фантазията. Когато са готови, залепете на гърба им плоски кръгли магнити и готово!

Декорация

Поканете детето да направите нова и интересна декорация за дома си. Изберете камъни с различен размер и работете заедно. Обсъдете идеите си предварително, за къде ще е предназначена декорацията, какви цветове предпочитате и т.н.

Малък свят

Върху камъните може да се нарисуват различни животинчета: риби, калинки, пчелички, птици, растения и т.н.. А когато вече ги имате нарисувани, може да подредите макет на морското дъно или да покажете как насекомите виждат света около себе си. Освен това, може да ги използвате за игра за  развитие на паметта или за игра на сортиране (да подреди изобразените животинчета в групи: насекоми, земноводни, морски обитатели, птици и т.н.). Със сигурност и децата ще имат много идеи как да ги включат в игра.

Полезно!!! Покажете на детето някои техники за рисуване – рисуване с точки, например. Научете го да изчаква боята да изсъхне, преди да нанесе следващата.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации