На 5 години: Свържи точките в квадрат

На 5 години: Свържи точките в квадрат

На пръв поглед това е лесна игра, но развива стратегическото мислене.

Направете решетка от точки – примерно 6 реда на 6 колони точки. Играта може да се играе от двама или повече души, като целта е играчите да успеят да нарисуват възможно най-много квадрати. На ход, всеки игра може да свърже само две точки с линия. Страна от квадрат на един играч, не може да е страна от квадрат на друг играч.

Препоръчваме всеки играч да играе с различен цвят флумастер.

Първо първият играч, свързва две точки хоризонтално или вертикално. Вторият играч избира къде да играе и също свързва две точки. Следват другите играчи, ако са повече от двама, докато не се стигне отново до първия.

Който успее да направи квадратче, си поставя вътре знака. Печели играчът, който е направил най-много квадратчета.

Ако играта се играе стратегически, играчите може да се дебнат и да се възползват от правилото, че не може да има общи стени на квадратите и така да „пресичат“ опитите на другите играчи да направят квадратчето, което са започнали. Ходовете на играта може да се планират така, че с едно последно свързване на точки, да се постигнат две квадратчета наведнъж. Има още много стратегии за игра.

Все пак не очаквайте, че детето веднага ще започне да играе стратегически. Не се възползвайте от това, за да печелите бързо и безапелационно, а постепенно му обяснявайте някои от своите ходове и стратегии.

Дори и да не прилага стратегия, за детето играта е полезна за развитие на движенията на ръката, броене, развитие на социални умения и др.

Помнете, че целта е да се забавлявате заедно.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации