На 5 години: Упражнения за баланс

На 5 години: Упражнения за баланс

Помните ли класическото упражение за изправена стойка и стройна походка – книга на главата. Предложете го на 5 годишния си малчуган. За целта подберете лека книга, но с твърда корица, за да може да се закрепи на главата.

Нека в началото детето се опита да измине определено разстояние, докато свикне да баласира с книгата върху главата си. Когато стане по уверено, усложнете задачата – очертайте с хартиено тиксо на земята права и зигзагообразна линия и го насърчете да мине по тях. Предложете му да направи везна, да клекне и да стане и т.н., т.е. да пробва различни движения с книгата върху главата си. В даден момент добавете и втора книга, а даже може и трета, и четвърта, стига разбира се, да съобразите тежината.

Ще е забавно да се включат всички членове на семейството и дори може да си направите състезание – кой ще измине възможно най-дълго разстояние без книгата да падне от главата му.

Накрая може да добавите и образователен момент – обяснете как в някои култури товарите се пренасят на глава. Може да покажете снимки или видео, ако на детето му е интересно. Следете реакциите на детето. Може да забележите, че му е интересно как успяват хората да качат толкова тежки товари на главите си. Това може да е отправна точка да изследвате различни начини за пренасяне на товари със собствена сила. Може да стигнете дори до експерименти, които да покажат как работи макарата, рампата, лоста и т.н. Може да проучите и кои животни пренасят най-тежки товари спрямо собственото си тегло. Всичко зависи от въпросите на детето и в каква посока се насочва любопитството му.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации