На 5 години: Фокус със сапун

На 5 години: Фокус със сапун

Това е чудесен фокус, с който с един куршум, ще повалите не един и два заека. Благодарим за тази идея на Марил Локууд.

В чиния за супа сипете малко мляко и 4-5 щипки черен пипер. Съберете любопитковците  и си потопете показалеца в центъра на чинията. Попитайте: „Какво става?“ Очевидно нищо. Може и те да си потопят палците, ако държат. Веднага след това отново сложете  пръстта си в центъра на чинията, но този път ефектът ще е различен – черният пипер светкавично ще избяга към ръба на чинията. Това е така, защото незабелязано сте си потопили пръста в сапун, преди да бръкнете в млякото.

Насладете се на изумените им лица.

Попитайте ги как според тях стана така, че черният пипер избяга настрани. Ще получите интересни обяснения. Предпологаме, че ще настояват да им издадете трика. Тогава победоносно извадете кутията със сапунена вода, в която незабелязано потопихте пръста си преди малко и обяснете какъв ефект има.

Сложното обяснение е, че сапуненият разтвор променя повърхностното напрежение на течността, но не Ви препоръчваме да влизате в такива сложни физични дебри. По- скоро се спрете върху почистващата сила на сапуна и че сега са видели нагледно какво се случва на хилядите бактерии, които се залепят по ръцете им по време на игра. Именно, бягат панически, също както черният пипер.

Важно!!! Преди да започне фокусът, трябва да си приготвите магическото място, така че да сте сигурни, че дори надвесени над чинията, любопитковците няма да забележат кутията със сапунена вода.

Дайте възможност на детето също да направи фокуса, да експериментира, дори да изнесе представление.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации