На 5 месеца: Изследователска лаборатория

На 5 месеца: Изследователска лаборатория

Детето вече може да взима предметите, които му харесват и продължава уверено да ги изследва като най-вече ги поднася към устата си.

Спазвайки правилото, че трябва всичко около бебето да е чисто, безопасно и достатъчно голямо, за да не го погълне, може да организирате „изследователска лаборатория“ на малкия учен като го поставите по корем върху одеяло на земята и разпръснете около него най-различни играчки, които да достига, да може да ги разтърства, разклаща, стиска и т.н. Това може да са дрънчащи топки, играчки от плат, дрънкалки, гумени играчки за дъвчене, добре затворен/залепен контейнер с бобчета или ориз (проверете няколко пъти, за да сте сигурни, че бебето не може да ги разтвори!!!!), панери, в които има сложени играчки, книжки с картинки и т.н.

Може да се случи така, че бебето да иска да достигне играчка, която е далеч от него и му е трудно да се придвижи дотам. Оставете го известно време само да опита да реши задачата – вероятно е да дръпне одеялото, на което лежи, към себе си, за да „довлече“ играчката или пък да измисли нов начин за придвижване и т.н. Ако задачата става непосилна, а бебето нервно продължава да я достигне, помогнете му.

В този период може да давате на детето гумени книжки или книжки от дебел картон, за да не може да ги разкъса толкова лесно.

Важно!!! Не оставяйте бебето без надзор и следете внимателно действията му, за да гарантирате безопасността му.

Принципи за игра от раждането до навършването на една година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации