На 5 месеца: Книжки с картинки

На 5 месеца: Книжки с картинки

На тази възраст осигурете на бебето гумени книжки  или книжки от дебел картон с ярки картинки или кратки рисувани истории. Ако книжките и звучат, веднага ще станат любими на децата.

С помощта на книжките децата учат много думи и понятия, а освен това им е много приятно да седят до Вас и Вие да им обяснявате какво виждат. Опитвайте се да задавате въпроси на детето, защото така стимулирате развитието на неговия ум и помагате за създаването на много мозъчни връзки.

Освен книжките може да си направите и карти и да играете с тях. На картите може да има различни картинки на лица, времето, животни, храни и т.н. Сложете картите в кутия или ги дръжте като тесте, което може да разбърквате. Може да са подредени по теми или да са разбъркани, без връзка помежду си. Изтеглете карта, покажете я на детето, попитайте го какво е това и му отговорете. След това може да потърсите вкъщи или навън изображението от картата. Играйте докато детето изпитва удволствие. Така ще стимулирате и любопитсвото, и приятното очакване от предстоящата карта. Създавайте весела атмосфера на очакване.

Предлагаме Ви няколко теми за игра с карти и указания към тях. За да си направите карти, може да ползвате картинки от стари списания и вестници, рекламни каталози, самите Вие да направите снимки или пък да нарисувате каквото желаете.

Карти с лица, изразяващи емоции. Добре е от рано да въведете думи за основните емоции като тъжен, щастлив, уплашен и ядосан.  Всеки път, когато усетите, че детето изпитва дадена емоция, назовете я: „Виждам, че си тъжен!“, „Радостен си!“. Така ще ориентирате детето не само в неговите емоции, но може да споделяте и своите. За да играете с картите, изтеглете една от тях и назовете емоцията, която е изобразена там. Сега вие изразете емоцията с мимики и възгласи. Може да „дискутирате“ и ситуации, в които тя възниква: „Щастлива съм, когато си играем и ти се забавляваш!“, „Виждам, че ти си щастлив, когато се разхождаме навън или се гушкаме.“

Карти с времето: слънчево време, дъждовно време, сняг, ден, нощ. Изтеглете карта и обяснете на детето какво вижда: слънце, облаци, луна, капки дъжд, чадъри и т.н. Погледнете навън. Какво е времето? Ден ли е, нощ ли е? Съвпада ли с картата?

Карти с храни: моркови, банани, портокали, домат, хляб и т.н. Изтеглете карта и назовете храната. Ако има възможност покажете я и как изглеждат реално и дайте на детето възможност да я пипне, да я помирише. Важното е  храните, които му давате да са чисти и да не допускате да погълне части от тях.

Карти с геометрични фигури: кръг, квадрат, правоъгълник, триъгълник. Изтеглете карта и назовете фигурата. Потърсете сега из къщи техни реални проявление: кръг- кръгъл часовник, квадрат- квадратна рамка за картина, правоъгълник- правоъгълен телевизор, и т.н.

Помнете, че целта на четенето в този период е преди всичко съпреживяване и събуждане на любопитството. Не очаквайте детето да „усвои“ веднага понятията и да реагира на тях.

Повече за развитието на уменията за четене, може да прочетете тук.

Принципи за игра от раждането до навършването на една година.

 • Предлагаме на вниманието Ви три варианта на бебешки книжки от германски производител на детски играчки „ХАБА“:

  Бебешка книжка от текстил „Във Фермата“

  Книжката е произведена от мек текстилен материал. Снабдена е с велкро лента, с която може да я закачате на детската количка. Има и релефна част, която служи за гризалка. Съдържа 8 страници с разноцветни картинки, с които детето опознава обитателите на фермата. Назовавайте картинките, цветовете, възпроизвеждайте звуците на отделните животинчета. Разказвайте по картинките.

   

  Бебешка книжка от картон „Зоологическа градина“

  Книжката съдържа 10 страници от пресован картон с гланцирана повърхност. Картинките са красиви и канят детето да ги разглежда и да се запознае с животните от зоологическата градина. Книжката е снабдена с дръжка, която може да окачите на детската количка. Детето може да разглежда книжката самостоятелно или да му разказвате по картинките.

   

    

  Бебешка книжка от шперплат „Ферма“

  Страниците на книгата са изработени от шперплат и са нанизани на еластична връзка. Лесни са за хващане и разгръщане. Чрез живите и красиви картинки детето с лекота навлиза в света на животните от фермата, учи за цветовете и формите.

   

Продукти

[product id=“238567 „]
[product id=“ 238560″]
[product id=“238898″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации