На 6 месеца: Как работи това?

На 6 месеца: Как работи това?

Е, налага се! Рано или късно трябва малкият човек да бъде въведен в тайните на дома.

Тръгнете на изследователско пътешествие и заедно отваряйте и затваряйте вратите на стаите, на хладилника, гардеробите, шкафовете. Включвайте и изключвайте лампите. Звънете на звънеца. Пускайте и спирайте чешмата. Пуснете пералнята – много е вероятно това невероятно съчетание от шума от пълнещата се вода и въртящ се барабан да стане хит номер 1 през идните месеци :))). Навийте будилника да позвъни (все пак внимавайте, ако е твърде гръмогласен, да не изплаши детето!). Разгърнете се, ще откриете невероятни възможности за изследователска дейност в дома си!

Вече сте правили вероятно такова пътешествие в предишни месеци, но сега целта е друга, а именно да се стимулира причинно-следственото мислене. Казано просто, децата обичат действието с предмети, които водят до промяна в нещо. Вече сигурно сте забелязали неистовия им интерес към телефоните и дистанционните и това е така, защото малките са открили, че с тях нещо се прави и променя. Изследването на причинно-следствени връзки е много забавно, а и полезно занимание.

Проучванията може да продължат като организирате лесни експерименти. Сложете топка на ръба на масата и с ръката на детето леко я побутвайте, докато не падне. Полето за научни експерименти е неизчерпаемо.

Тези пътешествия съпровождайте с много обяснения (назовавайте всяко свое действие и предмет, с който боравите) и затвърждаване на понятия като топло-студено, тъмно-светло, нико-високо и др., за да обогатите езика на детето.

Важно!!! Постоянно следете за безопасността. Избягвайте места с остри и чупливи предмети. Избягвайте работещи електроуреди като печка, маши, ютии и т.н.

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.

1 Коментар

  • Публикувано 06.08.2020
    Avatar

    Нурай

    Много ми хареса страничката ви. Баба съм на 5 месеца. Но все още не зашивам боп.е вместо копче:) Живея в Измир и ви намерих когато търсех интересни игри! Поздрави…

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации