На 6 месеца: Ще издържи ли кулата?

На 6 месеца: Ще издържи ли кулата?

Седнете заедно на пода. Оборудвайте се с дървени кубчета и започнете да строите кула, къща или каквото Ви хрумне. Бебето няма да може още само да строи, но доста ще се позабавлява да разруши кулата. Това е предизвикателство и за Вас, защото колкото повече играта се развива, толкова по-бързо ще Ви се наложи да строите, за да избегнете поразяващата ръка на малчугана. Бебето ще е особено ентусиазирано, ако падането е съпроводено с шума от строполяващите се строителни блокчета. С две думи, килимът не е Вашето място за тази игра, но не казвайте на съседите, че ние сме Ви посъветвали да строите директно върху паркета или плочките.

Докато строите, може да казвате: „Кулата расте нагоре, нагоре, ще стане много висока.“, а когато бебето я събори: „Кулата падна долу.“ Така ще въведете понятията горе и долу.

Назовавайте цветовете на кубчетата, ако са цветни. Опитайте се и да ги сортирате заедно по цветове, по големина и форма. Покажете например жълтото и помолете детето да Ви даде всички жълти блокчета. Или покажете едно малко и голямо блокче и съберете всички малки на една купчинка и всички големи на друга.

Не очаквайте детето веднага да започне да сортира или да познава цветовете. Ще мине още доста време преди да се научи да го прави. Вие ще сте активната страна в тази игра, но ще стимулирате ученето, ако задавате много въпроси и стимулирате детето да участва в играта.  Така ще му помогнете да научи цветовете и да изгради понятия за малко и голямо, за различните фигури и т.н.

Ако нямате строителни блокчета, може да използвате пластмасови кутии за съхранение на храна.

Е, колко издържа кулата?

Принципи за игра от раждането до навършване на една година.   

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации