На 7 месеца: Кръг, часовник, слънце

На 7 месеца: Кръг, часовник, слънце

Геометричите фигури се учат най-лесно чрез игра.

Може да започнете с кръгчето.

Нарисувайте едно кръгче пред детето и назовете фигурата. За да е по-театрално може даже Вие да сте гласът на кръгчето. Нека то оживее: „Аз съм кръгче. Здравей!“ Нарисувайте на изрязаното кръгче очи, нос и уста, за да стане човече.

Нарисувайте още едно кръгче. От него направете слънце.

Нарисувайте още едно кръгче. От него направете часовник.

Изрежете едно кръгче от картон или от кашон и го дайте на детето да го изследва. Прокарайте ръчичката на детето в кръг. Може да пробиете дупка в това кръгче и да го завъртите на молив, за да покажете как се върти.

Сега може да тръгнете на изследователска мисия и да откриете всички кръгчета в бита си: часовника,  гърлата на чашитe, капаците на тенджерите, чиниите, дисковете, гумите на колата, волана, пътните знаци и т.н. Вземете с Вас изрязаното кръгче от картон и сравнявайте.

Ако играете често, след известно време (различно е за всяко дете) детето вероятно ще реагира на кръговете и при въпрос от Ваша страна ще ги посочва.

Може да развиете играта като дадете на детето една тенджера и капак и го научите как да го слага върху тенджерата. Това е първата му игра за напасване на геометрични форми- кръг в кръг.

Важно!!! Помнете играта е игра, докато е забавна за детето. Не го пресилвайте в опита си да го научите на нещо. Важно е да общувате и съпреживявате. Играйте с много настроение и позитивно окуражаване. Ако играта на този етап не е интересна за детето, изчакайте и след няколко седмици, опитайте отново.

Принципи за игра от раждането до навършване на първата година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации