На 7 месеца: Нос, очи, уши, уста

На 7 месеца: Нос, очи, уши, уста

Започнете изучаването на частите на тялото. Може да започнете от ръцете и да си помогнете с песента: „Хей, ръчички, хей ги две“. С тази песен децата лесно научават движенията за миене на ръцете, на лицето и хващането за ръце за оформяне на кръг. Песента е прекасна и за усвояване на хигиенни навици. Винаги, когато миете ръцете, я пейте. Децата се озаряват и много искат да покажат как си мият ръцете.

Може да пеете и „Две ръчички с десет пръста, имам аз деца“, с което ще усвоите вдигането на ръцете нагоре, надолу и поставянето им на раменете.

Постепенно въвеждайте и другите части на тялото. Например за очите, застанете пред огледалото и посочете своите очи и след това очите на бебето и ги назовете. Не пипайте очите, посочете ги малко встрани!!!  Помолете детето да посочи очите и на някоя играчка или на човек върху снимка.

Затвърждаването на частите на тялото може да стане и по време на тоалета, като обяснявате на детето какво правите в момента: „Да почистим сега ушичките! Да измием ръцете! Да направим масаж на крачетата!“. Друг вариант е да играете на целувки: „Какво да си избере мама за целувка. Коремчето!“ и го нацелувайте и т.н. За целта е подходящо и стихотворението на Стоян Чилингиров „Две очички“ – докато го рецитирате или пеете, раздавайте щедро целувки според текста.

При по-големите деца (над 1 година, година и половина) може да играете и на „Посочи!“ – Вие казвате: “ Посочи ми, посочи ми…нос“ и посочвате носа си, а детето трябва да посочи своя.

Важно!!! Частите на тялото са много впечатляващи за децата и може да забележите, че при среща с други деца започва взаимно изучаване, като често това е съпроводено и с бъркане в очите. Може да научите детето по-скоро да гали другото дете по ръката и да избягва очите. Напомняйте го колкото пъти е нужно. „Знаеш, че очите трябва да се пазят. По-добре подай ръка за здравей или погали детето по ръката. Браво!“

Принципи за игра от раждането до навършване на първата година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации