На 9 месеца: Езикът на животните

На 9 месеца: Езикът на животните

Децата обожават звуците, с които имитирате животните. Ето няколко идеи как може да играете, като използвате това:

1. Разглеждайте книжки с животни. Назовете животното и наподобете звука, който то издава. Не e необходимо да е съвсем като животното, даже напротив, използвайте разпознаваеми срички, примерно: мууу за кравата, грух-грух за прасенцето, мееее за козичката, ко-ко за кокошката, пи-пи за пиленцето, мяу за котето, бау-бау за кучето и така нататък. Децата се стремят да научат бързо „езика на животните“ и скоро може да чуете детето да си „говори“ като коте, магаренце и др. Колкото по-разпознаваем е звукът, който издавате и колкото по-често го чува детето, толкова по-бързо ще се научи да го имитира.  Задавайте въпроси на детето: „Какво е това? Коте. Как прави котето? Мяу.“

 • Предлагаме на вниманието Ви три варианта на бебешки книжки от германски производител на детски играчки „ХАБА“:

  Бебешка книжка от текстил „Във Фермата“

  Книжката е произведена от мек текстилен материал. Снабдена е с велкро лента, с която може да я закачате на детската количка. Има и релефна част, която служи за гризалка. Съдържа 8 страници с разноцветни картинки, с които детето опознава обитателите на фермата. Назовавайте картинките, цветовете, възпроизвеждайте звуците на отделните животинчета. Разказвайте по картинките.

   

  Бебешка книжка от картон „Зоологическа градина“

  Книжката съдържа 10 страници от пресован картон с гланцирана повърхност. Картинките са красиви и канят детето да ги разглежда и да се запознае с животните от зоологическата градина. Книжката е снабдена с дръжка, която може да окачите на детската количка. Детето може да разглежда книжката самостоятелно или да му разказвате по картинките.

   

    

  Бебешка книжка от шперплат „Ферма“

  Страниците на книгата са изработени от шперплат и са нанизани на еластична връзка. Лесни са за хващане и разгръщане. Чрез живите и красиви картинки детето с лекота навлиза в света на животните от фермата, учи за цветовете и формите.

   

2. Куклено шоу. Изберете играчка-животинче  и станете негов кукловод. „Говорете“ с езика на това животинче  и се опитайте да привлечете и детето в „разговор“ като го докосвате с играчката, галите го, издавате звуци и т.н. Стимулирайте детето да гушне играчката, да я гали и т.н.

3. Пейте песни за животни. Такива песни са „Малките животни“, „Езикът на животните“, „Песен на животните“, „Щъркел шарен“, „Кокошка“. Пейте заедно песните, наподобявайте звуците, пляскайте с ръце и каквото още искате.

4. Докато се разхождате навън, обръщайте внимание на детето как „говорят“ животните, които срещате – гълъби, славейчета, котки, кучета и т.н.

Разновидност на играта е имитиране на звуците на превозните средства навън или предмети от бита (телефон, пералня, часовник). Слушайте заедно истинския звук, а Вие след това го пресъздайте.

Принципи за игра от раждането до навършване на първата година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации