На 9 месеца: Пеят, скачат палците

На 9 месеца: Пеят, скачат палците

Игрите с пръсти са много интересни на децата, защото те откриват за колко много неща могат да им служат. Има много игри с пръстите на ръцете. Ето някои от тях:

1.Играта на боц е винаги актуална. За да може двата пръста – Вашият показалец и този на детето – да се докоснат, детето развива умения за координация и фокусиране. Изпънете показалеца си и кажете на детето: „Дай боц!“ и докоснете неговия показалец. Когато детето усвои играта, го изчакайте то да ви докосне.

2. Пръсти-кукли. Нарисувайте с маркер на пръстите си очи, носове и усти. Може да изпеете заедно песента: „Пеят, скачат палците“ и да докосвате пръстите на децата според текста на песента. На припева: „Пейте, скачайте весели деца!“ може да пляскате заедно.

3. История с пръсти. Разкажете кратка история с пръсти: „Палчето отишло в гората за дърва, показалчето насекло дървата, средното пръстче влязло в килера на баба си да потърси яйчица, безименното пръстче опържило яйцата, а този малкият немирник ги изял.“ Докато разказвате гъделичкайте върха на пръстчетата на децата според текста на приказката.

4. „Да събудим пръстчетата“ е стихче, което лесно се превръща в игра. Докосвайте и леко разтърсвайте пръстчетата на детето според текста на стихчето.

5. Гонитба с пръсти. Сложете детето да седне срещу Вас. С пръсти започнете да „ходите“ към него и като го стигнете да го гъделичкате или да се опитате да хванете неговите пръстчета. Децата много се забавляват и се кикотят силно. Изчаквайте, детето също да опита да „ходи“ с пръсти и го окуражете каквото и да успее да направи.

6. Сенки от пръсти. На тъмно, осветете дадена част от стената вкъщи с фенерче. Играйте пред светлината като се опитвате да правите фигури. Опитайте се да включите и ръцете на детето, доколкото това е възможно.

7. Може да си измислите поредица от действия с ръце, с които да играете с детето: докоснете палците на двете си ръце и бързо пърхайте с пръсти, за да направите пеперуда; щракайте с пръсти; пляскайте с ръце, дай „5“ и т.н. Предлагаме Ви следното стихче, за да се получи хубава игра с тези действия.

Нямаме претенции за висок поетически талант, но децата наистина обичат песнички и стихчета, които ги призовават към определено действие и много скоро ще започнат да надобяват движенията и без Ваша помощ. Видоизменете стихчето, както решите. Измислете му и мелодия и се забавлявайте!

7. С пръсти може да разказвате приказки. Тази приказка сме си я измислили ние и Ви я подаряваме от сърце.

Излязло зайчето (свивате всички пръсти, освен показалеца и средното пръстче, които стават ушичките на зайчето) в гората на разходка. Навсякъде около него пърхали пеперудки (кръстосайте палците и пърхайте с останалите пръсти, за да се получат крила на пеперуда). Летели и пеели гургулички (кръстосайте китките и движете плавно дланите като крила на птици).  Не щеш ли обаче завалял дъжд (изпънете ръце напред и  мърдайте с пръсти, за да наподобите валеж) и зайчето с бързи скоци се прибрало вкъщи (направете покривче с двете длани).

8. Летящото бръмбарче. Сложете детето пред себе си. Съберете пръстите на едната си ръка – това е бръмбарче. Започнете да разказвате: „Тръгнало бръмбарчето да си търси, да си търси…коремче. Фърррр …литнало (вдигнете ръката, разтворете пръстите) и кацнало на коремчето на ….името на детето…“

Така може да кацате на бузите, ръцете, краката, главата и т.н.

9. Спомнете си кукления театър от първия месец. Той е актуален и сега.

Принципи за игра от раждането до навършване на първата година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации