Нестандартните детски градини: Пръстен около дървото, Япония

Представяте ли си пространството в детската градина да е организирано така, че да следва естествените наклонности на децата да се движат и да играят? Представяте ли сграда, която стимулира децата да изминават между 4 и 6 километра само сутринта? А какво ще кажете за възможността да се стига от първия до последния етаж, катерейки се по дърво.

takaharu_tezuka_04

Има такава детска градина и тя се намира в Япония. Проектът е на архитекта Такахуро Тезука. Представлява две сгради при Монтесори детска градина „Фуджи“, като едната се поетично се нарича „Пръстен около дърво“.

takaharu_tezuka_06

Тук сградите са постигнали пълна хармония с природата. Всичко е проектирано така, че децата да могат да поемат рискове и да се движат, много, много да се движат.  Основната сграда представлява огромен пръстен, на чийто покрив може да се тича безкрайно и свободно в кръг. Децата просто обичат да го правят.  А новата сграда е организирана като спирала около дърво. Целта е да се стимулира естествения устрем на децата да експериментират и да се развиват според своите естествени наклонности.

takaharu_tezuka_09

В тази детска градина няма прегради между вън и вътре. Няма и традиционни стени – всичко е облечено в стъкло и децата се чувстват в абсолютно естествена среда с много светлина и много широта.

Тук шумът и разсейването са добре дошли. „Ние не живеем в тишина. Тишината изнервя децата.„, казва архитектът. А ако някое дете не иска да стои на определено място в даден момент може да излезе – все пак се движи по-спирала и скоро ще се върне.

takaharu_tezuka_07

Архитектът специално е търсил решения да се стимулира общуването между децата.Чрез малки чешмички, около които могат да се събират и да си приказват; чрез организация на пространството с подвижни дървени щайги, които позволяват творчество и свободна игра на въображението; чрез подвижни зони, където децата могат играят, рисуват, учат заедно.

takaharu_tezuka_02

Рискът също е добре дошъл. „Децата имат нужда от доза риск и малко нараняване, за да се научат да живеят в този свят„, казва директорът на детската градина, и добавя: „Децата познават възможностите си и могат да спрат, когато трябва.“ Тук децата може да гледат отвисоко в помещенията през покривни прозорци, да се катерят по дърветата, да скачат от едно ниво на друго (най-високото възможно е около метър), да пропълзяват през проходи с различни по височина тавани, да се катерят и да падат в мрежи, да си провисват краката отвисоко, да играят с кал.

Когато приключихме „Пръстен около дървото“, първо пуснах моите собствени деца да опитат съоръженията. – казва Тезука. Синът ми си удари главата и получи няколко охлузвания, но нищо сериозно. Това е част от порастването. Но те ни показаха и опасностите – започнаха да се катерят по парапетите, използвайки клоните за опора. Затова изолирахме някои от тях с въжета.“ За да се предотвратят сериозни наранявания, подовете са покрити с коркоподобни плоскости за мекота, а между дърветата и конструкцията са сложени мрежи, които да предпазват от падане, а и да стимулират играта.

Вижте със собствените си очи и се вдъхновете за един по смел ден!

 

Снимките към публикацията са на фотографа Тацухиза Кида/ Fonoteka.

Източник: divisare.com

Четете още:

Нестандартните детски градини: Децата владеят 100 езика, Италия
Нестандартните детски градини: Сняг или слънце, ние сме навън, Норвегия
Нестандартните детски градини: Земеделие на покрива, Виетнам

Нестандартните детски градини: Планината на въображението, Япония

2 Коментари

 • Публикувано 25.03.2016
  Avatar

  Марияна Стоянова

  Страхотна детска градина, за жалост в България няма хора с такова мислене. Децата биха били безкрайно щастливи в такава градина и биха ходили с желание и нетърпение. Браво на японците!

 • Публикувано 14.09.2017
  Avatar

  Стоян Мариянов

  Точно японците не са еталона за нормално развити индивиди, та да им ахкаме, че вдигнали няколко тона решетки и дъски край невзрачно дърво постила по-скоро погрешни и извратени представи у детето.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации