Нестандартните детски градини: Сняг или слънце, ние сме навън, Норвегия

Обучението навън  е концепция, която е най-силно развива в Скандинавските страни. Днес фокусът ще  ни е върху Норвегия, където градините на открито съставляват около 10 процента от всички детски градини в страната.

orionart1

снимка: activekidsclub.com

Децата са навън, независимо от времето. Два часа вътре е твърде много време. Да се играе навън е забавно и здравословно. Както казват норвежците: „Няма лошо време, има неподходящо облекло“. Природата е поле за учене и децата активно взаимодействат с нея. В много от училищата има и ферми, където децата могат да общуват с животните. Помагат за грижите на овце, кози, кокошки, коне, прасета, зайци. Хранят ги, галят ги, играят с тях. За децата не е тайна откъде идва храната им и участват активно в приготвянето ѝ.

orionart3

снимка: activekidsclub.com

Децата редовно ходят на разходки в гората. Катерят се по дърветата, тичат, газят във вода, пързалят се, правят си колибки от съчки, копаят дупки, наблюдават буболечките и птиците, опитват горски плодове, запознават се с билките, цветята. Всички тези дейности са игри, но и навлизане в науката на живо. Всеки сезон предлага различни предизвикателства и възможности за учене. Никой не ти разказва за света, трупаш знания от собствените си преживявания и опит. Развиват се и двигателните им умения, езика, креативноста. В природата може да има математически занимания, театър, да се разказват истории, да се пее… Децата се насърчават да си помагат, да са съпричастни едно към друго, да взимат самостоятелни решения, да изграждат самоувереност и силна идентичност.

10156103_809583219071047_2678950612416021755_n

снимка: nyhusgarden.no/

Безопасността не е пренебрегната. Педагозите имат ясни правила и режим, който осигурява сигурността на децата във всекидневните дейности навън, но и те естествено се научават да се пазят и да преценяват рисковете, за да избягват наранявания. Облеклото е съобразено. В мокрите и зимни дни децата са облечени топло в непромокаеми дрехи. Носят сигнални жилетки, за лесно забелязване при горските разходки.

Нормално е да ги видите около огън навън или да боравят с нож. „Ако отрано научиш децата как се борави с ножа и за какво служи той – наистина няма проблем. Разбира се, покрай тях винаги има възрастен, за да следи процеса. Но те знаят, че с ножа може да нарежеш храната си или да си издялкаш пръчка.„, казва учителка от открита детска градина в Норвегия.

Повече може да видите в това видео на детската градина Нихусгарден (Nyhusgården).

 

Четете още:

Нестандартните детски градини: Децата владеят 100 езика, Италия
Нестандартните детски градини: Планината на въображението, Япония
Нестандартните детски градини: Земеделие на покрива, Виетнам

Нестандартните детски градини: Пръстен около дървото, Япония

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации